Напредак у проучавању матичних ћелија

Француски научници открили су механизам за одређивање врсте ћелија које би "производиле" матичне ћелије крви. Од открића тестираног за сада на мишевима, лекари очекују да ће, пре свега, помоћи при лечењу леукемије.

Група француских научника из Марсеја открила је механизам за одређивање врсте ћелија коју ће производити матичне ћелије крви, објављено је у америчком научном часопису "Сел" .

Матичне ћелије крви су, како су истакли научници, способне да производе све врсте крвних ћелија, али се до сада сматрало да је њихов процес производње одређених врста ћелија случајност.

Француски истраживачи су, међутим, на матичним ћелијама крви мишева испитивали развој такозваних мијелоидних ћелија - породице белих крвних зрнаца која се боре против микроба ослобађајући токсине или подстичући друге "специјализоване" ћелије имунолошког система.

Током истраживања, научници су утврдили да на производњу мијелоидних ћелија утиче заједничко дејство два протеина.

Један протеин смештен је унутар ћелије и врши транскрипцију ћелије, док је други протеин на спољашњем делу ћелије и везује матичне ћелије за рецепторе, усмерава их на "мијелодини пут" који оне прихватају уколико је ниво једног специјалног протеина, који је фактор ћелијске транскрипције, низак.

Научници сматрају да би ово откриће могућности одабира ћелија, које ће производити матичне ћелије, могло да буде искоришћено у терапијске сврхе, пре свега у лечењу леукемије где "абнормалне" матичне ћелије остају "неодлучне" и успевају да избегну дејство терапија.

број коментара 0 Пошаљи коментар