Из отпадне, вода за пиће

Технологија коришћења микроба није новина, али је у Израелу доведена до савршенства. Пластично саће обогаћено микроорганизмима у стању је да од отпадне, произведе воду која је потпуно употребљива за пиће.

Као држава са 60 одсто пустиње, Израел је одувек имао проблем са недостатком воде. Израелски институт за науку представио је достигнућима у очувању и максималном искоришћавању воде.

Постројење код Јерусалима скупља отпадну воду у велике базене одакле се вода филтрира специфичним методом.

Једноставном технологијом уз коришћења микроорганизама уклањањају се штетне материје а, пречишћена вода се посебним цевима спроводи у системе за наводњавање.

Захваљујући томе Израел има и до четири жетве годишње, а свакодневно се комад по комад пустиње претвара у обрадиве њиве.

Технологија коришћења микроорганизама није новина, али су је у Израелу довели до савршенства. Пластично саће обогаћено микробима у стању је да од отпадне, произведе воду која је потпуно употребљива за пиће.

Прерада морске воде

Велика фабрика за прераду морске воде у Аскелону нуди јефтина решења за приморске земље које имају проблем са недостатком питке воде. Помоћу посебних филтера, со се одваја од воде у потпуности, а затим враћа у море или користи за исхрану.

Вођа пројекта, инжењер Елад Олден каже да се ради о психолошким препрекама, које су у Израелу мање јер се том водом залива воће и поврће. Олден је рекао да се та вода по завршеном процесу може користити за пиће.

Генерални директор фабрике Анмон Леви рекао је да десалинација једно од главних решења за недостатак воде.

Након што је прошла кроз разне процесе обраде и хиљаде метара цеви, ова вода је коначно спремна за пиће. Има укус устајале београдске воде, али је употребљива за пиће.

Велики сајам, који ће се одржати у Израелу у новембру, показаће колико далеко наука може да напредује када аларм природе зазвони.

Стручњаци предвиђају да ће у наредних 50 година недостатак воде условити пораст цене воде на светском нивоу, велике миграције као и пораст смртности у сиромашним и средњеразвијеним земљама.

Свакодневно, око три милијарде људи нема довољно пијаће воде. Уједињене нације регистровале су око 300 потенцијалних жаришта, где би управо због воде могли да избију ратови.

број коментара 5 пошаљи коментар
(недеља, 02. авг 2009, 10:32)
anonymous [нерегистровани]

fekalije za popit?

U Berlinu voda iz vodovoda nije za pice, bas kao i u Londonu.

Umesto da preradjuju morsku vodu, oni ciste "fekalije". Odvratno.

(субота, 01. авг 2009, 18:25)
anonymous [нерегистровани]

Uskoro . . .

U Berlinu ovo vec godinama funkcionise... Nikakva novina...

(четвртак, 30. јул 2009, 13:23)
Srbin iz dijaspore [нерегистровани]

...poucan tekst...

Nadam se da je ovaj, vrlo poucan tekst, procitao i neko iz vlasti, kako bi se na vreme preduzele slicne aktivnosti, poput Izraela, i sprecilo ono sto je sasvim izvesno u skoroj buducnosti - nestasica vode za pice.

(четвртак, 30. јул 2009, 12:14)
dexter [нерегистровани]

Uskoro . . .

... će i ostatak sveta praviti takve fabrike! NAŽALOST!!!

(четвртак, 30. јул 2009, 09:52)
anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Zeleo bih ovim putem da pohvalim reportazu.Bez jedne jedine greske.Izuzetno dobro pripremljeno.