Соларијуми доприносе настанку рака

Стручњаци су пресудили - соларијуми, као цигарете или азбест, представљају озбиљан ризик за здравље људи, јер могу да доведу до појаве рака. Међународни центар за истраживање рака објавио је да излагање ултравиолетним зрацима у соларијумима повећава ризик од рака за 75 одсто, пре свега код деце и особа млађих од 30 година.

Међународни центар за истраживање рака (ЦИРК), који делује у оквиру Светске здравствене организације, упозорио је да соларијуми, као цигарете или азбест, представљају озбиљан ризик за здравље људи, јер могу да доведу до појаве рака.

Након што је установљено да су соларијуми опаснији него што се до сада сматрало, Центар у најновијој процени ризика упозорава да су соларијуми "канцерогени за људе".

ЦИРК, са седиштем у Француској, до сада се ограничавао на процену да су лампе у соларијуму "вероватно" канцерогене за људе.

У истраживањима, чији су резултати објављени у најновијем броју медицинског часописа "Лансет онколоџи", закључује се да излагање ултравиолетним зрацима у соларијумима повећава ризик од рака за 75 одсто, пре свега код деце и особа млађих од 30 година.

"Ризик од меланома повећава се за 75 одсто, ако се са вештачким потамљивањем коже почне пре 30. године", наводи се у тексту објављеном у часопису.

ЦИРЦ је одлучио да објави своје закључке после једног скупа у јуну, на коме су учествовали научници из девет земаља који су поново проучавали какав ризик од рака носе разне врсте зрачења.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 29. јул 2009, 23:20) - anonymous [нерегистровани]

Novosti

To je i moja baba rekla... normalno da stete cim koza promjeni boju da se zastiti

(среда, 29. јул 2009, 17:27) - anonymous [нерегистровани]

Nemacka..

ovde je deci do 18 god zabranjen solarijum isto kao i da kupuju cigarete ili alkohol..