"Тамифлу" на време, помоћ за хронично оболеле

Употреба антивирусног лека "тамифлу" у раној фази било које врсте грипа смањује компликације које могу настати код деце и адолесцената који пате од неког хроничног обољења.

Коришћењем антивирусног лека "тамифлу" у раној фази било које врсте грипа смањују се компликације и учесталост хоспитализација деце и адолесцената који пате од неког хроничног обољења, утврдили су стручњаци са Медицинског колеџа Бејлор у Хјустону.

До таквог закључка тим из Хјустона је дошао упоређујући случајеве 1.634 детета оболела од грипа, којима је у раној фази обољења даван "тамифлу" и 3.721 детета које није добило тај лек, пренео је Ројтерс.

Сва деца су патила од неке хроничне плућне болести, астме, дијабетеса, сиде, канцера или су имала неки трансплантирани орган.

Током 14 дана по постављању дијагнозе грипа, обољења у вези с дисањем (са изузетком запаљења плућа) развила су се код 324 деце од 1.634 на "тамифлуу" и код 885 од 3.721 која нису примала овај лек.

Осим тога, учесталост инфекција уха и њихових компликација била је за трећину мања код испитаника на "тамифлуу" него код оних који нису примали тај лек - код првих је забележено 46 таквих случајева, а код других 184.

Међу децом на "тамифлуу" је, уз то, регистрована само трећина хоспитализација у поређењу с децом која га нису примала.

Слични резултати су забележени и после 30 дана од постављања дијагнозе грипа, с тим што је смањење ризика од компликација генерално било нешто ниже.

Вођа истраживања др Педро Пједра истиче да ће резултати те студије бити од помоћи да се одреде најбољи начини коришћења "тамифлуа" код разних врста грипа, укључујући и нови, изазван вирусом Х1Н1.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 01. авг 2009, 01:34) - anonymousDESA [нерегистровани]

tamiflu

zanimame kakav je taj lek? i od cega je napravljen?