Пронађени остаци римских бродова

У Напуљском заливу прави подводни музеј. Пронађени остаци пет римских бродова код острва Вентотене.

Остаци пет римских бродова из периода од 1. века пре нове ере до 4. века нове ере пронађени су са товаром амфора и ваза у водама Напуља, на југу Италије, јавила је данас агенција Анса.

То "изузетно" откриће у близини острва Вентотене показује да је то мало острво било важно раскршће поморских путева које су користиле античке лађе, изјавила је археолог Анализа Царатини , која је учествовала у истраживању.

Она је додала и да је откриће, пре свега, показало да се око острва налази "прави подводни музеј".

Специјализовани археолошки тимови за подводна истраживања пронашли су остатке бордова на пешчаном спруду на дубини од око 100 метара током истраживања које је почело у августу 2008. године.

Најстарији брод, дуг 18 метара, потиче из 1. века пре нове ере, сматрају археолози. На другим бродови, дужине од 13 до 25 метара, пронађене су шпанске, римске и афричке амфоре.

"Слична истраживања спроводе се у многим деловима Медитерана како бисмо заштитили наше историјско наслеђе од сталних пљачки ловаца на благо који, захваљујући напредним технологијама, и даље силазе на велике дубине", рекла је Анализа Царатини.

број коментара 1 пошаљи коментар
(недеља, 26. јул 2009, 16:47)
anonymous [нерегистровани]

Sjajno otkrice

To je zaista sjajno tkrice. Drago mi je da italijanske kolege rade na ocuvanju istorijskih izvora koje savremeni pirati nemilice otimaju za privatne kolekcije. Treba podrzati takve napore i kod nas posebno u Gamzigradu i na ostalim antickim lokalitetima.