Деца опонашају гојазне родитеље

Главни фактор у разумевању гојазности код деце могао би да буде однос током првих година између родитеља и деце истог пола. На гојазност код деце више утичу лоше навике него генетика, тврде британски стручњаци.

Односи између родитеља и деце истог пола, током првих година живота, могли би да буду главни фактор у разумевању гојазности код деце, показали су резултати истраживања групе британских научника с универзитета у Плимуту.

Истраживање током кога је три године праћено 226 породица показало је да се не ради само о наследним факторима, већ и о односима и слици, коју дете има о свом родитељу истог пола, и његовом понашању у вези са исхраном.

Научници су закључили да су девојчице чије се мајке сврставају међу "гојазне особе" у клиничком смислу изложене већој опасности да имају проблема с телесном тежином у детињству, као и дечаци чији су очеви гојазни или имају проблема са вишком килограма.

Истраживање је, међутим, показало да та повезаност не постоји између мајки и њихових синова, као ни између очева и ћерки, на основу чега се може закључити да на појаву гојазности код деце више утичу лоше навике него генетика.

Тим научника из Плимута истиче да истраживање даје драгоцене информације за спречавање појаве гојазности, пре свега у Великој Британији, где је њена стопа једна од највећих у Европи.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 27. апр 2011, 11:13) - anonymous [нерегистровани]

genetika

Genetika je odlican izgovor za gojaznost. Naucno dokazani izgovor. Zapamtite, postoji samo jedna stvar od koje se mozete ugojiti: hrana.

(недеља, 19. јул 2009, 12:44) - gojazonymous [нерегистровани]

Ovo istraživanje sigurno nije tačno!

1. Debeo sam
2. Odrastao sam bez oca i bez očinske figure
3. Uvek sam voleo slatkiše i proždirao čokolade i ako to u mojoj porodici nije bila navika
------- ovo je valjda dovoljno da se vidi da se ne uklapam u studiju.

4. Pre 5 godina mi je utvrđeno da imam genetski problem zbog koda se lako gojim a teško slabim. Taj problem se zove hiperinsulinemija. Pankreas mi luči više insulina nego što je normalno i zbog povećane količine insulina se lakše gojim a teže mršavim od osoba koje nemaju takav problem. Kada sam saznao za taj problem odveo sam i majku na ispitivanja te je ustanovljeno da i ona ima isti genetski problem. Pre godinu dana smo igrom slučaja i kod mlađeg sina ustanovili da ima isti problem.
--------- ovo je valjda dovoljno da se vidi da genetika ipak ima veliku ulogu u problemu gojaznosti.