Узрочници Кронове болести

Одређена врста микробактерија, у комбинацији са мутацијом гена, могла би да буде узрочник Кронове болести.

Истраживање групе канадских научника са Универзитета МекГил показало је да одређена врста микробактерија, у комбинацији са мутацијом гена, могла би да буде узрочник Кронове болести.

Научници су утврдили да се код 25 одсто особа са неспецифичним запаљењским обољењем органа за варење, познатим као Кронова болест, јавља мутација гена НОД2 који има улогу да "препознаје" бактерије и упућује сигнале за борбу против њих.

Када се микобактерије, посебан сој бактерија које у ћелијској мембрани имају "воштане" компоненте, појаве у цревима у великом броју, рецептори НОД2 доводе до тренутне и веома јаке имунолошке реакције организма.

Научници сматрају да одређена мутација спречава тај рецептор да на исправан начин препознаје микобактерије, а последица је да имунолошки систем не може ефикасно да их сузбије, тако да упорно доводе до инфекција у организму.

Очекује се да ће нова истраживања употпунити резултате до којих су дошли канадски научници, са циљем да се развију ефикасније терапије против Кронове болести.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. нов 2009, 01:44) - anonymous [нерегистровани]

crohn

imam krona vec godinu dana i osjecam se super kao da nemam nikakvih problema

(понедељак, 20. јул 2009, 10:48) - sloba [нерегистровани]

Ne verovati Anglo-saksonskoj medicini

Ova medicina ne bavi se uzrokom bolesti nego simptomima pa za njih trazi lek.Preporuka procitati Genadija Petrovica Malahova i knjige:Ciscenje Organizma I Gladovanje.

(недеља, 19. јул 2009, 22:56) - Bambi [нерегистровани]

***

Svim sapatnicima zelim da, ako vec nisu, sto pre udju u fazu remisije. Sa kronom (uvek pisem malim slovom) se patim od 1996. Nadam se da ce se konacno ovakva istrazivanja pomeriti sa mrtve tacke i da ce se uskoro potvtditi uzrok, pa samim tim pronaci i lek. A Bog neka nam i dalje pomaze da istrajemo, da volimo, da zelimo, da napredujemo, da nas razumeju i shvate, i da budemo srecni - Uprkos svemu!

(недеља, 19. јул 2009, 10:55) - anonymous [нерегистровани]

Nada

Nadam se da ce naucnici doci do resenja sto brze. Ja imam Kronovu bolest vec tri godine, bolest je vrlo neugodna.