Девојчица са два срца

Тинејџерка из Велике Британије, којој је пресађено "додатно" срце док је била беба, постала је прва особа на свету која се у потпуности опоравила након одстрањивања пресађеног органа и враћања функција њеног правог срца.

Хана Кларк, данас стара 16 година, 1995. године добила је друго срце, које јој је пресађено уз њено оболело срце.

Пресађени орган уклоњен је пре три и по године због тога што су лекови које је добијала против његовог одбацивања довели до појаве канцера.

Међутим, њено право срце у међувремену је довољно очврсло да функционише самостално. Од интервенције обављене 2006. године канцер је нестао, а срчане функције су се вратиле у нормалу, саопштили су њени лекари.

"Сада смо много сигурнији у вези са процедуром којој је била подвргнута пацијенткиња. Срчани мишић, некада у потпуности неактиван, сада је излечен", изјавио је др Магди Јакуб из Краљевског колеџа у Лондону, један од лекара који је руководио хирушким тимом.

Кардиомиопатија, односно погоршање рада срчаног мишића, релативно је често код деце млађе од годину дана, навео је Јакуб.

"Ником досад нисам рекла, али не могу много ни да кажем. Не бих сада била овде, хвала много хирурзима. Знате, када бих излазила са пријатељима, у куповину на пример, нисам знала да ме мама и тата прате у аутомобилу. Сад ми допуштају да радим шта год хоћу!", рекла је пресрећна Хана.

Др Виктор Цанг из болнице Грејт Ормонд Стрит у Лондону, из истог хирушког тима, оценио је да случај Хане Кларк може да врати наду особама које пате од срчане инсуфицијенције.

"Ханин случај показује да је у случајевима кардиомиопатије, као што је био њен, могуће потпуно оздрављење правог срца пацијента ако је подржано на одговарајући начин", истакао је доктор Цанг.

Све то показује да срце може само да се регенерише, ако му за то дамо прилику, коментарисао је др Даглас Зајпс, бивши председник Америчког колеџа за кардиологију у чланку објављеним поводом случаја тинејџерке Хане Кларк у британском часопису "Лансет".

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 15. јул 2009, 19:55) - anonymous [нерегистровани]

lepo

Hvala Gospodu!

(среда, 15. јул 2009, 00:25) - DSJ [нерегистровани]

Medicina cini cuda!

I sam sam operisan (u Nemackoj) - aneurizma aorte, plus srcani zalistak od titana.Odstranili su mi 7cm aorte i ugradili plasticno "crevo"... Proslo je pet godina i nikada nisam imao nikakvih teskoca. Naravno lekove moram da uzimam do kraja zivota, ali to je sitnica u odnosu na kvalitet zivota. Mozda cu nekom buducem pacijentu uliti nadu, a pre svega reci da se ne plasi.