Оптимизам кориснији за срце

Жене које осећају безнађе изложеније су срчаним болестима, тврде амерички научници са Универзитета Минесоте. Установили да оптимизам може да представља превенцију од ових болести.

Осећање безнађа код жена повећава ризик од шлога, установили су амерички стручњаци са Универзитета Минесоте.

Иначе здраве жене, које хронично осећају безнађе, чешће имају наслаге у вратним артеријама које могу да изазову шлог, а верује се да су изложеније и срчаним болестима.

Многе студије су доводиле у везу депресију и повећану склоност срчаним обољењима, а неке су указале да оптимизам може да представља и превенцију од ових болести.

Амерички тим, међутим, није желео да се бави депресивним женама (код којих постоји општији проблем са спавањем, апетитом и укупним расположењем) него само онима које током дужег времена осећају безнађе.

У њиховом истраживању је учествовало 559 жена, просечне старости 50 година, које нису патиле од кардиоваскуларних болести нити су имале повишен притисак. Евентуално безнађе испитаница мерено је упитником о будућности и личним циљевима, док је контрола здравља укључивала и проверу дебљине вратних артерија уз помоћ ултразвука.

Утврђено је да су артерије дебље у просеку за 0,02 мм код оних жена које су изразиле безнађе у погледу будућности и реализације личних циљева. То представља медицински значајну разлику, чак и када се у обзир узму и други ризични фактори као што су године, раса, приходи и слично.

Руководилац студије Сузан Еверсон-Роуз истиче да су нужне додатне студије које би откриле до каквих психолошких промена долази код жена које осећају дуготрајно безнађе и како те промене делују на организам.

Додатна исптивања могла би да укључе и праћење нивоа кортизола, познатог као "хормон стреса".

"У сваком случају, жене које током дужег периода осећају безнађе, требало би да знају да то може лоше да делује и на њихово физичко здравље и да траже помоћ",  апелује Еверсон.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 30. авг 2009, 21:46) - anonymous [нерегистровани]

koka i jaje

sta je starije zdravlje ili optimizam?