Пронађена гробница на Криту стара три миленијума

У гробници из 8. века пре нове ере, на Криту пронађена три женска скелета. Вредност накита из гробнице сугерише да је реч о скелетима принцеза или свештеница.

Приликом ископавања недалеко од Ретимнона на северном делу Крита археолози су пронашли два метра високу гробницу у којој су се налазила три женска скелета и златан накит. 

"Ово је јединствено откриће, а међу пронађеним предметима је шест огрлица и медаљона са веома занимљивим симболима, изузетним украсима, античким боговима и главама лавова", рекао је вођа екипе за ископавања Никос Стаболидис. 

"То је стил који налазимо касније, у хеленистичкој епохи (од 3. до 1. века пре нове ере), нисмо знали да су такве креације постојале толико рано", додао је Стаболидис.

У гробници је пронађено и неколико земљаних ваза и скараби амајлије.

Због вредности накита и других предмета, археолози не искључују могућност да је реч о скелетима принцеза или свештеница.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 30. авг 2009, 09:30) - anonymous [нерегистровани]

Цивилизација

Ако се изјава "Врхунски домет ове цивилизације је раскопавање гробова" односила на данашњу цивилизацију, онда сам без текста. Да се нису дешавали сви ратови икада вођени, или да су макар вође имале икаквог обзира (а које вође ратова имају обзира?); да је на пример Александирјска библиотека сачувана, огроман део цивилизацијских тековина био би сачуван... И то би смањило потребе за "раскопавањем гробова", између осталог. Да не помињем колико би наука била напреднија. Овако... раскопавање му дође једини начин да се разуме ШТА је КАДА и КАКО било, у одсуству писаних докумената.

(субота, 29. авг 2009, 16:25) - anonymous [нерегистровани]

Civilizacija

Ti si najverovatnije promasio film u kome bi zeleo da budes glumac, nego kakve veze ima sa arheologijom nuklearno oruzje o cemu ti uopste pricas.

(субота, 29. авг 2009, 13:50) - anonymous [нерегистровани]

Civilizacija

Lepo receno. Ipak mislim da je vrhunski domet sadasnje "civilizacije" vodjenje ratova nuklearnim oruzjem i bespilotnim letelicama, kao i dometi u masovnom "obavestavanju" naroda jednim klikom misha.

(субота, 29. авг 2009, 12:53) - anonymous [нерегистровани]

Civilizacija

Slazem se u potpunosti sa Vama!

(субота, 29. авг 2009, 11:59) - anonymous [нерегистровани]

?

Pojasni. Niko ne razume sta si hteo da kazes.

(субота, 29. авг 2009, 11:35) - anonymous [нерегистровани]

Civilizacija

Vrhunski dometi ove civilizacije su raskopavanje starih grobova