Откривена планета "самоубица"

Новооткривена планета, која се налази у сазвежђу Феникс, педесет пута је ближа својој звезди него Земља Сунцу. Због међусобног утицаја, планета лагано нестаје.

Астрономи су открили нову велику планету која је толико близу звездама у свом сазвежђу да откида делове плазме са оне којој је најближе.

Ужарена планета, названа, WАSP-18b тако прави ковитлац чији ће крајњи резултат бити њено лагано нестајање, што би могло да се деси за милон година.

Астрофизичари су због тога нову планету прозвали "самоубицом". Она се налази на око 325 светлосних година од Земље, у сазвежђу Феникс, наводи се у извештају објављеном у научном часопису "Природа".

Планета WАSP-18b налази се само три милиона километара далеко од звезде WАSP-18, што је само педесети део удаљености између Земље и Сунца. Због тако мале раздаљине температура на планети је око 2.100 степени.

WАSP-18b је 10 пута већи од Јупитера. Научници кажу да, да би се разумео утицај звезде која је тако близу неке планете треба погледати пример Месеца и Земље.

Месец због своје близине утиче на кретање воде у морима и океанима и стварање плиме и осеке на Земљи, а звезда која је у непосредној близини планете WАСП-18б има 1.000 пута јачи утицај на ту планету.

Као и већина планета ван Сунчевог система, ни WАSP-18b није могуће директно уочити помоћу телескопа. Астрономи су, међутим, успели да је лоцирају захваљући одсјају светлости од звезде сваки пут када би планета дошла у положај између своје звезде и Земље.

Астрономи су до сада открили више од 370 планета ван Сунчевог система.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 29. авг 2009, 16:59) - anonymous [нерегистровани]

Prepad

Ja sam se već prepao odmah kupim ženu i dijete i pravac Njemačka.

(петак, 28. авг 2009, 20:05) - anonymous [нерегистровани]

milion tu i tamo ...

tacnije nekoliko milijardi :)

(четвртак, 27. авг 2009, 22:04) - mislilac [нерегистровани]

kraj zemlje

Ovo ce i nas zadesiti za nekoliko miliona godina kad sunce naraste... Valjda cemo dotle da pobegnemo sa zemlje...?>

(четвртак, 27. авг 2009, 19:40) - gliša bre ! [нерегистровани]

EU

Sam da mi uđemo u Evropu pa posle ko šiša te planete i repatice. Imaćemo štit i boli nas uvo. He, he, ...

(четвртак, 27. авг 2009, 16:10) - anonymous [нерегистровани]

Ам ?

Мислите ван наше галаксије ?