Симулирана операција тумора у мозгу

У Канади извршена виртуелна симулација уклањања тумора из мозга пацијента. Реч је о операцији у којој је скениран мозак пацијента, а потом на добијеном узорку извршена пробна операција. У току ње неурохирург има могућност да "додирује" ткиво као током стварне операције.

Виртуелна симулација укљањања тумора из мозга пацијента, први пут је извршена у Канади.

Реч је о операцији у компјутеризованом окружењу, при чему је скениран мозак пацијента и затим, на добијеном узорку извршена пробна операција.

Прву симулациону операцију те врсте извршио је неурохируг Дејвид Кларк у Научно-здравственом центру "Краљица Елизабета Друга" у атлантској луци Халифакс.

Користећи технологију развијену заједничким радом у неколико института највеће канадске научно-истраживачке установе "National research council" за креирање реалистичног окружења истраживачи прво предузимају серију сложених скенерских снимања пацијентовог мозга, укључујући анатомију и оболеле делове.

Потом се добијени снимци убацују у симулатор и ствара тродимензионална слика целог мозга и најзад врши виртуелно одстрањивање тумора при чему неурохирург има могућност да "додирује" ткиво и обавља друге радње баш као током стварне операције која се касније изводи по истом поступку.

Први симулатор можданих операција условно се може поредити са симулатором летења.

Као што летачки симулатор служи обуци пилота и бољој сигурности путника, тако ће и здравствени служити обуци неурохирурга, сигурности пацијената и успешности операција.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 29. авг 2009, 07:54) - anonymous [нерегистровани]

!

Bravo za onoga koji je izmislio ovo i za ljude koji se ovime bave.