Расте број жртава дуванског дима

Наредне године шест милиона људи у свету ће услед пушења умрети од рака, срчаних болести и других обољења у вези са дуваном, упозорава Америчко друштво за рак. Током последње четири деценије проценат пушача је смањен у богатим земљама као што су САД, Британија и Јапан, али је повећан у земљама у развоју.

У најновијем извештају Америчког друштва за рак, упозорава се да ће због пушења наредне године шест милиона људи у свету умрети од рака, срчаних болести, емфизема и других обољења у вези са дуваном уз прогнозе да ће, ако се садашњи тренд настави, 2030. године број жртава достићи осам милиона.

У том документу износи се процена да конзумирање дувана глобалну економију годишње кошта 500 милијарди долара у директним медицинским трошковима, изгубљеној продуктивности и штети за околину, као и да укупни трошкови у вези са дуваном смањују бруто домаћи производ за чак 3,6 одсто, преноси Ројтерс.

Током последње четири деценије проценат пушача је смањен у богатим земљама као што су САД, Британија и Јапан, али је повећан у већини земаља у развоју.

Према најновијим проценама, број пушача у свету достиже милијарду међу мушкарцима - у богатим земљама 35 одсто, а у земљама у развоју 50 одсто мушке популације.

Међу женама је око 250 милиона пушача. Разлика у односу на мушкарце је то што у развијеним земљама ту нездраву навику има 22 одсто жена, а у земљама у развоју девет одсто.

Ризик умирања од рака плућа је преко 23 пута већи за мушкарце који пуше него за оне који не пуше и 13 пута већи за жене које пуше у односу на оне које нису пушачи.

У извештају се истиче да дуван убија између трећине и половине оних који пуше и они у просеку умиру 15 година пре непушача. Излагање пасивном пушењу на послу сваке године убије 200.000 радника широм света.

У 20. веку је од дувана умрло 100 милиона људи, а уколико се не предузму ефикасне мере да се млади одврате од пушења и да садашњи пушачи оставе дуван, у 21. веку ће од дувана умрети милијарда људи.

број коментара 8 пошаљи коментар
(петак, 28. авг 2009, 01:42)
Culandji [нерегистровани]

karakter

Pusenje ubija i karakter i poboznost coveka. Smrdi cela soba i sve sto je u njoj. Ko pusi pusice i deca njihova. Pusaci ne mare za nepusace i ugrazavaju i te kako zivot nepusacima, decama svojima, bliznjima svojima i samim sebi. Pusaci su slicni kao idolopoklonici. Ko pusi stetni su za porodicu svoju, za okolinu i drustvo u celini. Najgore je kada ucitelji puse u skolu, i roditelji pred decama svojim.

(четвртак, 27. авг 2009, 23:45)
kikan [нерегистровани]

cigareteeeeeee

vise od 17 godina bio sam aktivan pusac.cigarete su za mene bile na prvom mestu,uvek.poslednjih par meseci nisam zapalio ni jednu cigaretu zahvaljujuci TABEX tabletama.naci ce te ih u svakoj apoteci po ceni od 455 din.lepsi je zivot bez duvanskog dima.slozicete se,VREDI POKUSATI.POZZZZ

(четвртак, 27. авг 2009, 20:41)
anonymous [нерегистровани]

Ko im je kriv sto puse?

Da je duvanski dim opasan-jeste
Da ce puno njih umreti od posledica pusenja-hoce
Da pusenje smeta i pasivnim pusacima-smeta
Zbog cega ja moram da trpim da neko pusi, a taj neko ne mora da se suzdrzi i ne pusi u mom prisustvu.
Ne samo sto duvanski dim smeta, vec je i stetan.
Nisu krivi proizvodjaci duvana, krivi su pusaci jer im pise na paklici "opasno po izvot", a oni i dalje puse. Sta da im radim kada su, da ne kazem, glupi.

(четвртак, 27. авг 2009, 08:46)
anonymous [нерегистровани]

Poslusajte ih!!!

Alo bre narode oni su u pravu ako se aktivni pusaci truju zasto moraju i nas pasivne????? A i preporucljivo je da se malo smanji konzumiranje cigareta a moram i dodati da bi trebalo smanjiti i njihovu proizvodnju na minimalu!!! Zar se ne slazete???

(среда, 26. авг 2009, 16:07)
anonymous [нерегистровани]

zabraniti proizvodnju duvana

kao sto se donose zakoni za zabranu pusenja na javnim mestima, isto treba donositi zakone da se zabrani prizvodnja duvana e onda bi mogli da se nadamo zdravijem zivotu

(среда, 26. авг 2009, 15:41)
Петар [нерегистровани]

кампања

Невероватно је да, и поред толике вишегодишње кампање против пушења, закона о забрани пушења на јавним местима (и шире) расте број оболелих од употребе дувана. Нешто ту ипак није логично.

(среда, 26. авг 2009, 14:26)
anonymous [нерегистровани]

jao

pa govore da ostavimo cigarete da zivimo zdavo da se ne pusi na javnim mestima i tako dalje...

(среда, 26. авг 2009, 11:45)
zabrinut [нерегистровани]

Cudno PROROCANSTVO

Vec znaju koliko ce ljudi umreti sledece godine?Zasto se toliko brinu za nase zdravlje?