Комарци бирају "жртве"

У циљу спречавања жуте грознице и маларије коју преносе инсекти, амерички научници дошли до закључака да комарци уз помоћ осетљивог чула мириса пре убода знају ко има "слађу крв", за убод.

Резултати истраживања америчких научника показали су да комарци уз помоћ свог веома осетљивог чула мириса још пре убода знају ко има "слађу крв", односно која им крв највише одговара за убод.

Тако комарци из групе људи бирају само оне чија им је крв прија, док појединци могу остати без и једног убода.

Професор ентомологије на Универзитету Флорида Џери Батлер сматра да је разлог за селекцију коју праве комарци хемијски састав мириса које испушта људско тело.

Батлеров истраживачки тим је у оквиру бројних посматрања установио јасне разлике између тестираних група: док неки људи више одбијају комарце и пролазе са тек неколико убода, друге особе привлачне ове инсекте задобијајући неколико стотина убода.

Батлер каже да женке комараца већ са велике удаљености препознају и најмање количине мирисних материја које тело испушта у ваздух.

"Женке комарца нарочито привлаче супстанце које њихов организам није у стању да произведе, али су им потребне за производњу јајашаца, као на пример витамин Б или холестерин", истиче ентомолог.

Угљендиоксид које издише човек и молекули мириса делују као мамац у ваздуху, комарац следи траг у цик-цак курсу све до самог "извора", а онда користи вид и рецепторе за топлоту док не пронађе праву особу.

Од висине преферираних супстанци у крви зависи да ли ће комарац убости одређену особу.

Мотив за овај истраживачки пројекат је боља заштита човека од инфективних болести које преносе инсекти, као што су на пример жута грозница и маларија. Што човек у угроженим подручјима буде ређе убоден то је мања вероватноћа да ће се заразити.

У пракси ће међутим потрајати извесно време док се на основу истраживачких резултата не буде развило ефикасно средство против комараца.

Батлер каже да док се не развије потпуно ефикасно средство против комараца може помоћи редовно купање, јер "сазрео" зној има велику привлачну моћ за комарце.

Tакође, Батлер препоручује опрез при коришћењу велике количине средстава за негу коже и мириса. Многи дезодоранси који треба да сузбију за инсекте привлачан зној делују на њих још примамљивије.

број коментара 10 пошаљи коментар
(среда, 26. авг 2009, 11:57)
anonymous [нерегистровани]

ziva istina

ljudi, ziva istina. kada god sjedim sa drustvom napolju, ili gdje ima vise ljudi, samo mene napadaju. za nekih 5 miinuta vec imam oko desetak uboda, a oko mene niko nijedan!! znaci, nevjerovatno! poceo sam da koristim sprejeve protiv komaraca, jer nema sansi da mogu kao sav normalan narod da se napolju opustim i popijem pice u nekom lokalu, a da mi zivci posle nekoliko minuta ne popucaju. vecih neprijatelja od njih NEMAM!

(уторак, 25. авг 2009, 20:02)
anonymous [нерегистровани]

rakija

ma bzvz je da se mazes rakijom,bolje je popi i nece te dirati sigurno :)

(уторак, 25. авг 2009, 12:02)
anonymous [нерегистровани]

tigrasti komarci

Vi u Srbiji neznate koliko ste srećni, svoje komarce treba da čuvate i volite, kod mene u Sloveniji su se doselili"tigrasti komarci", i naših normalnih je nestalo a od ovih je ubod mnogo gori, tihi su i deluju kao specijalne jedinice, prikradu se i ubodu te i nestanu pre nego što primetiš mene su juče ugrizli 6 puta za ruke i 3 puta za čelo. Jedini lek protiv njih koji deluje je pravljenje zasede i čekanje da se pojave ali i to ne pomaže puno jer ih ima mnogoooo ...

(понедељак, 24. авг 2009, 23:46)
anonymous [нерегистровани]

Limun

Sokom od limuna se treba namazati i zbogom komarci!

(понедељак, 24. авг 2009, 22:44)
anonymous [нерегистровани]

rakija

eee zato se treba namazati rakijom pred spavanje i mirni ste od komaraca....

(понедељак, 24. авг 2009, 20:34)
Aleksandar

Šta ?!

Treba da nacrtam, plava kosa, plave oči, plav ten, prirodno. Sa osmehom ... :)

(понедељак, 24. авг 2009, 14:32)
anonymous [нерегистровани]

Steta

Ja sam cesti odabir i do sada nikoga u okolini mene nisu ujedali koliko mene. Steta sto nisam toliki odabir za pare i zene :D

(недеља, 23. авг 2009, 11:48)
Pera [нерегистровани]

Dijabeticar

Ja sam dijabeticar a komarci me obilaze,izgleda da im ne prija moja slatka krv.

(субота, 22. авг 2009, 22:06)
anonymous [нерегистровани]

Mrzim komarce

Mrzim komarce vise od svega, al' izgleda da sam medju onim srecnicima kojima krv nije bas ''slatka'' tako da uglavnom prodjem dobro.

(субота, 22. авг 2009, 19:58)
anonymous [нерегистровани]

Istina

Haha ovo je ziva istina. Kad meni dodju gosti iz Svajcarske i izadjemo napolje navece samo njih ujedaju nas ni da pogledaju...