Дамастион код Бујановца !?

На археолошком локалитету Кале у близини Бујановца налази се најстарије урбано насеље у Србији, тврди стручњак Археолошког института у Београду Петар Поповић.

Поповић сматра да је насеље је неколико векова старије од Виминацијума, Сирмијума или Наисуса.

"Тренутно радимо у подграђу локалитета, у оквиру хидротехничког система који је водом снабдевао овај град, каже Поповић.

Откопали смо монументалну грађевину коју смо назвали 'цистерна'. Она је направљена од полукружних прецизних камених блокова, дужине око девет метара и висине око три метра. То је прва грађевина такве врсте откривена на овим просторима", казао је Поповић.

Поповић је додао да је до сада истражено тек пет одсто од четири хектара на колико се претпоставља да се древни град простирао.

"Ипак се може рећи да је хидротехнички комплекс какав је откривен могао водом да снабдева град од 3.000 становника, што би значило да је овај град био и велеград свог времена", казао је он.

Поповић је додао да за сада археолози не могу да кажу о ком се граду тачно ради, али постоји велика могућност да је реч о Дамастиону.

Археолошки локалитет Кале се налази десетак километара југоисточно од Бујановца и археолози га истражују последњих осам година.

Реч је о налазишту из времена Александра Великог, старом око 2.400 година.

број коментара 0 Пошаљи коментар