Бронкс и Катанга у истом граду

Као и већина градова у Србији, и Крушевац има своју Колонију, Прњавор, Читлук, Шумице, али и делове града названих по много познатим квартовима и местима у свету.

Ако се са истока запутите од Бронкса до центра града, и тамо стигнете за само неколико минута, нисте дошли на њујоршки Тајм сквер већ испред споменика косовским јунацима у Крушевцу.

Назив Бронкс одомаћио се у овом граду пре три деценије. Чак је и Ђорђе Станковић из овог дела града својој парфимерији дао име "Даглас", како би се уклопила у средину. Ко је кумовао, не зна се поуздано, али се претпоставља да је због обиља кафића и честих туча, насеље око нове пијаце добило име Бронкс.

За насеље које је изграђено 1971. године, између леве обале Расине и центра града, у време емитовања популарне сапунице "Градић Пејтон", није се дуго тражило име. Чак су многи дали имена својој деци по Мији Фароу.

Као некада у серији, данас се живи мирно у овом насељу где се скоро сви међусобно познају.

Нису сви делови града сређени и мирни као Пејтон. Крушевац има и своју Катангу која је настала у време економског просперитета града, на простору између Дедине, Капиџије и Паруновца.

У Катангу се доселило на стотине радничких породица, као у истоименом рударском насељу у Конгу. Добар део улица у насељу није завршен, па када падају киша и снег, становници гацају по блату до колена. Све то зачињено је буком и прашином из оближњих фабрика.

Крушевац има и Амстердам, насеље на простору старе ветеринарске станице, испод Багдале, коме је кумовао инвеститор, који је већи део свог живота провео у највећем холандском граду.

За разлику од многих делова града, којима су имена давали грађани који ту живе, насеље Уједињене нације у Крушевцу добило је званично назив у време када је стара Југославија била активан члан Покрета несврстаних.

Такво кумовање деловима града није у складу са вишевековном традицијом и вредностима које град има, сматра мр арх. Светислав Живић. Међутим, они који посете Крушевац и даље ће моћи да прошетају Бронксом и  катангом, или да обиђу Ист Ривер и Амстердам.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 25. дец 2011, 18:59) - Marijana [нерегистровани]

Pejton grad

Pejton je weoma lepo naselje i bas je tako kao u vasoj prici. Pozz za RTS

(уторак, 20. дец 2011, 19:14) - anonymous [нерегистровани]

Pejton

Postovani,veoma lep text samo sto nas.Pejton i nije bas tako lepo sredjeno kao u vasoj prici,bilo bi lepo da jeste...nema trotoara,parkova za decu,kontejnera(ne dovoljno)ali zaista ima dobrih ljudi,dovoljno...pozz i nadam se kao i vecina stanovnika Pejtona da ce u skorije vreme izgledati ovako lepo kao u prici.

(субота, 26. нов 2011, 17:59) - Zoran iz Krusevca [нерегистровани]

Bravo majstore

Ovo je izuzetna prica.Jednostavno bravo majstore...