Јефтинији товљеници

Због веће понуде свињског меса на тржишту и пада цене товљеника, кланичари су снизили цене свињског меса за око 10 одсто. Произвођачи очекују да ће до празника цене још падати, а због ниже цене сточне хране многи одлучују да поново напуне оборе.

Повољни услови на тржишту изазвали су велико интересовање сточара за узгој свиња. Они се, како кажу, спремају да напуне оборе, јер је цена сточне хране и кукуруза повољна.

Код одгајивача свиња Јаноша Мецгера из села Нови Итебеј код Зрењанина већ годину дана су полупразни објекти. Тренутно повољнији услови на тржишту живе мере товљеника ће га определити да поново напуни оборе. Прасићи од четири крмаче припрема за тов, а у једном турнусу може да испоручи 100 свиња.

"Сада је економски иплативије гајити свиње него прошле године, када смо имали чист губитак. Спремам се да напуним оборе, јер је цена сточне хране и кукуруза повољна, а имам и сигуран пласман у оближњу кланицу", каже Мецгер.

Од почетка месеца цена живе мере товљеника је пала за пет динара и сада је око 145 динара за килограм. Због веће понуде свиња на тржишту и пада цене, кланица "Мркшићеви салаши" у Српском Итебеју дневно преради 70 свиња. Тренутна ситуација омогућава нижу цену свежег меса.

"Ми формирамо цену сваке недеље. Већ смо у новембру снизили цену свежег меса за десет одсто, а до краја новембра планирамо додатно снижавање цене за пет до десет одсто", каже Бранкица Бокан, руководилац кланице "Мркшићеви салаши".

У продавницама ће се трговци одлучити да снизе цену меса тек када стигне нова испорука јефтинијег меса. Тренутно се килограм бута у зависности од кланице из које стиже месо, продаје за око 400 динара.

Произвођачи свињског меса очекују да ће до празника цене још падати. Разлог за оптимизам је нижа цена сточне хране просечно за два до четири и по динара за килограм. Цена кукуруза је дуже време стабилна, а владина мера да се укине царина на увоз сојине сачме додатно помаже обнављању производње товљеника.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 26. нов 2011, 04:48) - anonymous [нерегистровани]

Svinjetina

najjevtinije i najgore meso! Govedina i ostalo kostaju puno vise! Sirotinja smo!

(петак, 25. нов 2011, 13:15) - anonymous [нерегистровани]

ma lepota

otkupljuju po 80,dinara a prodaju u proseku po 300,dinara samo neznam kako je hrana za tovljenike pojeftinila osim toga u prodavnicama se vise prodaje uvozno meso nego domace jer srbija nemoze da zadovolji potraznju to svi dobro znamo.