Школа за балерине у Шапцу?

Уколико предлог родитеља и деце заинтересоване за балет наиђе на разумевање, у Шапцу ће бити отворена четврта балетска школа у Србији. За сада, деца на располагању имају три балетска студија, али ако желе да наставе, морају путовати у Београд, Нови Сад или Панчево.

У Шапцу, у последње четири године, влада велико интересовање за балет, па родитељи девојчица које вежбају предлажу да се у том граду отвори балетска школа.

Пунђа, балетске патике и трико, обавезни су на сваком часу. Иако неке од полазница студија имају само четири године, вредно вежбају два пута седмично.

Мале балерине кажу да воле балет због покрета и елеганције, али и да су им, за сада, најтеже "жабице".

За протекле четири године, у Шапцу су основана три балетска студија у којима вежба око 300 деце. Само у Културном центру вежба око 70 девојчица.

Љубиша Николић, наставник класичног балета каже да балет као физичка активност помаже правилан раст и развој: "Ширење балетске уметности ван Београда је од изузетног значаја, тако да је мени драго што је град нашао разумевања и изашао нам у сусрет да нам уступи простор и покрене иницијативу за оснивање балетске школе", каже Николић.

У Културном центру балет вежбају девојчице до 12 година. Оне које желе да наставе усавршавање требало би да путују у Београд, Нови Сад или Панчево.

Милан Милутиновић је отац две девојчице које већ три године похађају балетски студио и каже да жели да оне наставе да се баве балетом због чега подржава идеју о оснивању балетске школе у Шапцу.

"Оснивање школе у Шапцу доста ће помоћи мојој ћерци да настави да се бави балетом, а и нама ће олакшати организацију, јер не морамо да је возимо у неко друго место", каже Зоран Теодоровић, отац једне од девојчице која вежба.

Прве балетске кораке у Културном центру, до сада је научило око 150 полазница. За четири сезоне, часове је похађао само један дечак.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 08. дец 2011, 20:08) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor

Dragi Stefane!
U baletskoj školi za muškarce uvek ima mesta i za tebe je konkurs otvoren tokom cele školske godine.
Preporuka je da se rad na baletskom obrazovanju započne u Septembru po polaganju prijemnog ispita.
Još jednu prepreku treba savladati a zto je da imaš odgovarajući uzrast, odnosno od 9 do 12 godina
Pozdrav do skorog viđenja

(петак, 25. нов 2011, 13:07) - Stefan Ignjatovic [нерегистровани]

konkurs

drago mi je da postoji skola koja omogucava deci da se umetnicki izraze. Ja sam se odusevio ovim programom i veoma sam zainteresovan da se prikljucim. Molim vas da me obavestite ukoliko budete imali konkurs za prijem novih ucenika. Srdacan pozdrav od Stefana...