Откуцало време писаћих машина

Иако се писаће машине у Европи не производе већ десетак година, а резервних делова и сервисера више нема, у панчевачкој болници још се користи деведесет таквих машина.

У болници у Панчеву лекари своје извештаје још куцају на механичким писаћим машинама, иако би већ сви пацијенти требало да имају електронске здравствене картоне, а све специјалистичке ординације умрежене компјутере.

"На дечјем одељењу имамо 15 писаћих машина, од којих су три покварене, а држимо их због резервних делова, које немамо где да набавимо", каже начелница Дечјег одељења болнице у Панчеву Радмила Љубинковић. "Има много субспецијалистичких ординација, а немамо довољно компјутера за све."

Звук писаћих машина чуће се још неко време у панчевачкој болници. Запослени кажу да је добро док раде, јер се на месту последњег сервиса тих машина сада налази пекара.

"Ја сам завршио школу у Земуну за поправку писаћих машина. Било је много људи који су се бавили тим занатом, а тога сада више нема", прича Ђорђе Ружичић, последњи мајстор за писаће машине у Панчеву и додаје да су компјутери угрозили овај, некада тражени занат.

"Од 2003. године у нашој школи не постоји смер за дактилографе. Ђаци сад један део тога уче кроз предмет канцеларијско пословање и пословна коресподенција", каже директорка Економске школе у Панчеву Нада Чикош.

Више не постоји ни посао дактилографа, па се у економској школи ради на компјутерима и више се не оцењује брзо куцање, а старе писаће машине однете су у подрум.

Већина старих писаћих машина највероватније ће завршити у рециклажним центрима, у најбољем случају у музејима.

Последња фабрика која је производила писаће машине и која се налазила у Индији, пролетос је затворена, а у Европи се не праве већ десетак година.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи