Читај ми!

Видиковац на Самокову

Шумско газдинство "Топлица" у Куршумлији подигло је, на брду поред града, 15 метара високу противпожарну осматрачницу у облику крста која ће, осим за благовремено откривање пожара, служити и као видиковац посетиоцима и туристима.

"Србијашуме" су недавно изградиле нови пут и почеле обнову старих објеката на брду Самокову, који су били пред рушењем. Сада овај простор поново постаје све интересантнији Куршумличанима и гостима, чију пажњу привлачи и нови објекат вишеструке намене.

У ту помало необичну грађевину, са које се виде и околна топличка места, до сада је потрошено око милион динара, а за комплетан завршетак и осветљавање биће уложено још толико.

Због проблема у заштити шуме, одлучено је да се изграде противпожарне осматрачнице, објашњава Бранислав Проловић, директор Шумског газдинства "Топлица" у Куршумлији:

"Касније је одлучено да то не буде класична противпожарна осматрачница већ видиковац, и да има облик крста као спомен на многе историјске догађаје на овом простору, на борце који су страдали током ослобођења Топлице од Турака."

Ипак, првенствена намена осматрачнице је откривање и брже реаговање у евентуалним пожарима, за које се до сада сазнавало тек кад захвате велике површине.

Са осматрачнице на Самокову, на преко 800 метара надморске висине, види се цео простор којим газдује куршумлијско  ШГ "Топлица".

У том јавном предузећу очекују да ће етно-комплекс "Самоково", где ће до Нове године бити отворен и ресторан, употпунити богату туристичу понуду куршумлијске општине. Томе се посебно радују малобројни становници истоименог засеока, који се полако гасио.

Уколико временске прилике послуже, на осматрачници ће наредних дана биће саграђене степенице, кров, подови и ограде на четрдесетак квадрата осматрачког простора, као и осветљење, тако да ће током ноћи моћи да се види и из околних топличких места и  градова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво