Читај ми!

Спасавање рашке телевизије

Биљанa Јовановић, уредницa и водитељкa емисије "Бележимо", једини је представник ромске популације у РТВ "Рашка". Њен програм за националну мањину одложио приватизацију рашке телевизије, а 35 запослених сачувало радна места.

Већ две године на програму Телевизије Рашка емитује се програм на ромском језику. Емисију "Бележимо" припрема и води Биљана Јовановић, ученица средње Машинске школе.

Само чињеница да се школује и да истовремено ради на телевизији, издваја Биљану од њених вршњакиња Ромкиња. У две емисије недељно, уз неколико репризних термина током викенда, "Бележимо" доноси све важније вести и догађаје у граду.

"Желели смо да некако више простора простора дамо Ромима, да се и они искажу, да их буде мало више у медијима", објашњава Биљана Јовановић.

Популација Рома у Рашки није велика. Насеља Трнавска река и Кучевски луг, у којима углавном станују, имају око 700 житеља.

Емисија на ромском језику спасла РТВ Рашка од приватизације

Да нема ових насеља и њихових становника, телевизија не би имала теме за своје емисије на ромском језику. Новинари су то искористили како би себи помогли.

Од 2008. године, када је приватизација Радија и телевизије одложена до даљег, осмишљена је нова програмска шема са емисијама на ромском језику. Биљану су, новинари, буквално пронашли у школској клупи и понудили јој сарадњу.

Када су јој понудили посао на РТВ Рашка, Биљанин услов је био да усклади пословне обавезе са обавезама у школи. Тридесет петоро радника је одахнуло. Задржали су своја радна места.

"Године 2008. приватизација је одложена, тако да се и даље финансирамо из општинског буџета", објашњава Маја Вујанац, директорка РТВ Рашка. "До сада смо наилазили на разумевање у локалној самоуправи."

Биљана прима хонорар од 5.000 динара месечно. То јој не смета. Има већи циљ пред собом: да заврши и факултет што до сада није пошло за руком ниједној Ромкињи у Рашки.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво