Читај ми!

Постављени први "метеоси"

Чачански пољопривредници ускоро ће добијати СМС поруке са обавештењем о томе да ли ће бити мраза и погодују ли временски услови развоју биљних штеточина, уз савет стручних служби о благовременој заштити биљака.

Постављање савремених метеоролошких станица на имањима пољопривредника у околини Чачка део су пројекта који, са око 270.000 евра, финансира Европска унија.

Један уређај, популарно назван "метеос", покрива подручје пречника око пет километара. Прикупљене податке обрађују стручне службе, а воћари и повртари могу се информисати на специјалној интернет страници. На основу тога одлучују када и какве мере заштите треба да предузму.

Небојша Јовановић, из Атенице код Чачка, каже да ће то знатно пијефтинити производњу:  

"Осим смањења броја прскања, ово ће омогућити правоврему примену пестицида, тако да ће утицати на економски ефекат читаве производње."

Аутоматске метеоролошке станице имају сензоре за мерење температуре и влажности ваздуха, дужине влажења листа, количине падавина и глобалне радијације, односно осунчаности усева.

"Појава биљних болести и штеточина зависе од временских услова", објашњава Милица Пантелић, из Пољопривредне саветодавне службе. "Биљне болести у великој мери зависе од падавине а на појаву штеточина утиче температура, углавном сума дневних температура."

Метеоролошке станице за Моравички и Златиборски округ

Пројектом "Развој система интегралне заштите од биљних болести и штеточина, корова и метеоролошких непогода" за сада је обезбеђено 8 метеоролошких станица за Моравички и Златиборски округ. Још пет станица биће инсталирано у селима где се највише гаје јабуке и кромпир.

"Овим пројектом је такође предвиђено одржавање 12 тематских трибина за пољопривредне произвођаче", наводи Владимир Гојгић, члан Градске управе за локални економски развој у Чачку. "Трибине ће, између осталог, бити посвећене интегралној заштити и органској производњи, као и анализи земљишта на територији Моравичког и Златиборског округа."

Од пољопривредне стручне службе најаву појаве мразева или напада неке од бактерија или гљивица пољопривредни произвођачи могу добијати и СМС порукама.

Осим квалитетније производње, применом нових технологија воћари и повртари чачанског краја обезбедиће и здравију животну средину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво