Читај ми!

Пончо је хит сезоне

Ученици Школе за уметничке занате у Шапцу кажу да је пончо увек у моди, и то свих облика - традиционални, какав су носили Индијанци, са ролком, капуљачом, или у облику широког шала и пелерине, а за ову сезону незбежан модни детаљ.

Некада је пончо био заштита од хладноће, данас је углавном декоративни елемент. "Важно је да је од доброг материјала, од твида или куване вуне која неће бити непријатна за врат", каже Аница Симић, стилски кројач.

Младим креаторима, пончо је само тема за истраживање. Бојана Бошковић, ученица 4. године Школе за уметничке занате направила је пончо без игле, само резањем, који може да се носи на различите начине.

Кажу да су ове сезоне у моди све боје и облици. Распоред шара и боја на том одевном предмету, некада је био  симбол моћи. Данас је то етикета, али  естетски, то је мало важно.

Пончо је само одраз нечије личне креативности, каже Драгана Малишић Марковић, дизајнер текстила: "Можемо узети неки стари комад одеће који ћемо преправити кројењем или џемпер који се може опарати и преплести."

Изложбама и ревијама ученици и професори Школе за уметничке занате, већ 18 година доприносе формирању укуса у одевању Шапчана.

Школа за уметничке занате не може да диктира моду, али свакако може да прати трендове и подстиче ученике на креативност, оригиналност, наглашава Невенка Докић, директорка Школе за уметничке занате у Шапцу:

"Пружајући им подршку у презентацији њиховог рада, школа генерацијама ствара праве мисионаре уметности и културе одевања."

Млади креатори из Шапца кажу да лепо можемо изгледати и ако стари пончо освежимо новим детаљем и да нема ограничења у избору боја, и да је, у сваком случају, ове зиме важан модни детаљ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво