Читај ми!

Црна Трава чека боље дане

У најмањој општини у Србији, Црној Трави, живи око 1.700 људи. Између последња два пописа општина је изгубила трећину становника. Шанса ѕа раѕвој је у преради шумскох плодова и у богатству вода. До краја године у општини ће бити изграђено шест мини хидроелектрана.

Црна Трава позната је као печалбарски крај, из ког је између шездесетих и осамдесетих година прошлог века отишло скоро две трећине становника. Та тенденција је настављена и између последња два пописа, када је општина изгубила готово трећину становника. Данас у најмањој општини у Србији сада живи нешто мање од 1.700 људи.

Тек једном у години или две зачује се дечији плач у селу Градска, највећем у црнотравској општини. Основна школа у селу има 10 ученика, у првом и другом разреду ђака нема, у трећем разреду само један. За двадесет година број ученика је смањен пет пута.

Ученица 3. разреда Јелена Златановић каже да у школу долази са сестром и да јој тешко пада пешачење. Учитељица Љиљана Глигоријевић каже да је, када је почињала да ради, имала 17 ђака, а да је за пет година та школа угашена.

Двомесечна Наташа  Стојановић је најмлађи становник Црне Траве. Она је, као и још шест беба рођених ове године, добила на поклон од општине 42.000 динара.

Међутим, ако бар један од родитеља ускоро не добије посао, мораће да крену путем 20 породица које су одавде отишле између два пописа.

Наташина мама, Јована Стојановић, каже да немају стална примања и да је ове године њен супруг радио само месец дана.

У самој варошици има око 500 житеља. Они који раде углавном су на републичком буџету. Живи се, кажу, као и у другим местима Србије, али окружење је овде лепше. Зато има и оних који се враћају, међу којима и Владан Николић, који се није покајао.

"Ја сам рођени Црнотравац, овде ми је лепо, све је ту на једном месту, град је близу", каже Владан.

Девет жена из удружења Власинске домаћице", захваљујући PIBLD програму, налази се на обуци за производњу здраве хране.

Оне са прерадом пре свега шумских плодова крећу на пролеће. Милија Николић из удружења "Власинских домаћица" каже да је природа здрава, а да плодова има у изобиљу.

"До сада смо сакупљали боровнице, дрењине, шумске јагоде, печурке, а сада ћемо покушати и да их прерађујемо", каже Милија.

Шанса је и богатство вода. До краја године овде ће бити укупно шест мини хидроелектрана.

"Наредне године почиње изградња ветрогенератора, инвеститор је из Португалије и то ће, уз приходе од хидроелектрана, знатно увећати наш буџет. Чинимо све што је у нашој моћи и сходно нашим овлашћењима да живот овде учинимо бољим", каже Славољуб Благојевић, председник општине Црна Трава.

Са знатно увећаним буџетом наредне године биће могућности и за оживљавање фабрике за пераду дрвета. Сада у привреди има само 22 радника, а свих 150 незапослених могли би да дођу до посла у наредне две године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво