Читај ми!

Кад хоби постане посао

Да украсне тикве могу бити уносан породични бизнис, показала је Миланка Марицки из Мартинаца код Сремске Митровице. Хоби из младости случајно је прерастао у посао.

Капија породичне куће Марицки у селу Мартинци, надомак Сремске Митровице, крије мало царство боја. Украсне тикве Миланка је почела да узгаја пре пет година, за њен рад увек има заинтересованих купаца, чак и из иностарнства.

Семе за украсне тикве Миланка је набавила од пријатеља, не мислећи да ће њихово узгајање бити ишта више од хобија:

"Почела сам да их гајим у баштици, тек онако, ради рекреације. Међутим, то ми је сваке године све више успевало, заволела сам то да радим, а сад сам нашла и доста купаца."

Неки купци долазе чак из подгорице у Срем, како би купили њене украсне тикве, а једну плаћају и до 10 евра.

Осликане тикве имају уметничку вредност, а од њих се могу направити посуде за зцеће, погодне су за икебану, потом украсне ћупове, постоља за ускршња јаја, хватаљке за воду и ракију, чак и стона лампа.

"Намеравам да проширим производњу, јер имам рачуна, лепо ми је кренуло. Што се не бих тиме бавила? Није то тежак посао", каже Миланка Марицки, "а драго ми је што је старинско, што се користило од давнина."

Тикве сеје на пролеће, користи различите семенке, неретко дође и до укрштања, а резултат може бити примерак дужине 2,2 метра.

Љубав према украсним тиквама, од којих се могу правити и кулинарски специјалитети, прерасла је у Миланкин сеоски бизнис, од кога, како каже, може лепо да се живи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво