Посебни људи са истим потребама

Родитељи деце са сметњама у развоју, окупљени у Удружењу "Мостови", новцем који су добили за свој пројекат помоћи угроженим особама, граде еко-село, осмишљено као интерактивни комплекс примерен потребама њихове деце, али и основним идејама о одрживом развоју и инклузији друштвено маргинализованих група.

Иницијатива за одрживи развој "Мостови" из Крушевца, некадашње Удружење грађана и родитеља деце са посебним потребама, награду за пројекат "Здрављем против сиромаштва" од 16.000 евра, коју им је летос доделила међународна Ерсте фондација, искористила за набавку садница ароније и куповину имања на којем је започета изградња првог еколошког села у том крају.

Они су решени да свој пројекат остваре до краја. Кућа од сламе - зелена учионица, први у низу објеката који се гради у еко-селу, биће, уз помоћ волонтера, завршена за десетак дана.

Најстарији волонтер, 74-годишњи Обрад Славковић, у пензији је већ десет година:

"Грађевинац сам по струци и када сам чуао да раде кућу за децу са посебним потребама јавио сам се да помогнем. И није ми тешко, ово с вољом радим."

Све активности се реализују у оквиру радионице "Бајка о три прасета - еко верзија", објашњава Мирјана Стевановић, председница Удружења "Мостови".

"Читав комплекс ће бити стављен на располагање породицама које имају децу са инвалидитетом, члановима нашег удружења, где ће они моћи поред разних садржаја који се тичу рехабилитације и терапија, да се баве одређеним социјалним предузетништвом."

"Општи је став да лицима са инвалидитетом припадају разни минимуми"

У еко-селу се планира изградња погона за прераду ароније са плантажа које је подигло двадесетак породица из Удружења "Мостови".

Радом у новом погону, али и пласманом меда, козјег сира, органски и еколошки вредних производа које саме производе, до сигурних прихода доћи ће многе породице из Удружења.

"То је посебно важно ако се има у виду чињеница да у окружењу постоји општи став да лицима са инвалидитетом припадају разни минимуми, од минимума социјалне сигурности, материјалног обезбеђења, до остваривања права на егзистенцију, јер они минимално могу да допринесу", истиче Мирјана Стевановић.

Оним што раде на изградњи еко-села и свим досадашњим активностима, чланови Удружења "Мостови" желе да покажу да и лицима која су неправедно друштвено маргинализована припада више, заправо све што и свима осталима.

"Мостови" подижу пречку социјалне одговорности

Чланови Удружења ће, уз зелену економију и узгој ароније, на имању у Ломници организовати и узгој коња, оваца, егзотичних врста живине створити услове за примену зоо и хипо терапије, као и за оснивање школе спортског јахања.

Члан Удружења Марко Ћаловић каже да се томе веома радује:

"Овде ћу редовно долазити да се забавим, да јашем коња. То волимо сви. У Зајечару смо освојили бронзану медаљу у јахању, али на следећем такмичењу рекао сам да ћемо да будемо први. Ја ћу бити капитен."

Бајка о три прасета - еко верзија

Изградњу еко-села, зелене школе живота, својим идејним решењима помоћи ће професори и студенти Архитектонског факултета, којима овај пројекат представља велики професионални изазов.

"Истражујемо начине градње од природних материјала, шта су то енергетски ефикасне куће, како је то могуће извести у Србији, да буде приступачно свим људима", каже мр Ксенија Лаловић, доцент на Архитектонском факултету у Београду. "То је велики изазов за Србију у
целини, а нама занимљив задатак."

"Ово је сасвим ново искуство за нас", каже Влада Лукић, студент пете године Архитектонског факултета у Београду. "Прилика да се упознамо са новим материјалима, али и да сагледамо проблем и потребе ове деце.  Идеја је да се цео простор осмисли као интерактивни комплекс где ће они моћи да се баве разним активностима и да уживају у стварима у којим уживају и друга деца."

У дневном центру, у кућици од сламе,  крај које ће ускоро бити саграђене и кућице од дасака, камена и других природних материјала, своју бајку ће у креативним радионицама живети деца са посебним потребама, а до краја наредне године, по завршетку целог комплекса, еко-село ће отворити врата и свим другим гостима.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 13. феб 2012, 13:12) - Blagojev [нерегистровани]

Živeće ovaj narod

BRAVO!!! Nemamo reči da opišemo naše oduševljenje i uzbuđenje kada smo videli reportažu. Često sa prijateljima poštovaocima zdrave hrane i zdravog načina života, pričamo i maštamo o sličnim stvarima, ali sve ostaje na MAŠTANJU, sve dok nismo videli reportažu! Hvala Bogu na ovakvim ljudima koji su ideje,sproveli u delo. Želimo da se uključimo u projekat na bilo koji način.Nikad nije kasno! Pozdrav Milkica i Radivoj

(недеља, 20. нов 2011, 00:49) - boban [нерегистровани]

pomoć

želim da se uključim u njihove aktivnosti i da pomognem koliko mogu. kako do njih?

(петак, 18. нов 2011, 21:24) - anonymous [нерегистровани]

orden za hrabrost

treba im dati orden za hrabrost, za istrajnost a ovoj ženi za liderstvo. gledajte opštinari...

(петак, 18. нов 2011, 11:08) - anonymous [нерегистровани]

Bravo :)

Oduševljena sam takvom inicijativom! Prosto nemam reči da opišem koliko me je obradovala ova akcija.Šaljem vam,od srca,svu svoju podršku i ljubav.Tražiću način da i ja dam svoj doprinos ovakvoj stvari.

(среда, 16. нов 2011, 19:56) - anonymous [нерегистровани]

kontakt


Čestitam!!! Za hrabrost!
Čestitam!!! Za dokaz da se može i u ovoj truloj Srbiji!
Mnogo sreće!

(среда, 16. нов 2011, 09:38) - anonymous [нерегистровани]

Bravo!!!

Kakvi su ovo borci ljudi moji, kakvi su ovo heroji! Bravo, bravo, bravo!