Читај ми!

Укоричена квадратура круга

Од 1.270 животних судбина које је испричао и забележио камером, Бранко Станковић је одабрао оне које говоре о љубави и добру и преточио их у књигу. То је логичан наставак његове потраге за решењем тешке једначине која одређује меру човечности у људима, а која је без варијабле добра и љубави нерешива.

Иако је очекивано да премијерно представљање књиге "Квадратура круга", новинара РТС-а Бранка Станковића, буде уприличено пред београдском читалачком публиком, задовољство да је први виде и друже се са аутором синоћ су имали житељи Жупе.

На стотине различитих животних судбина  које је бележио за незаборав током протеклих десет година у телевизијском серијалу "Квадратура круга", водиле су Бранка Станковића на пут дуг хиљаде километара, утабаним стазама и беспућима, из села у градове, из светских метропола до планинских врлети, чинећи га неуморним хроничарем времена у коме живимо.

 

А онда је решио да, како сам рече, начини збирку прича из живота, прича које говоре о љубави и добру, којих је све мање у човеку, као што је и људскости све мање у људима. Њену промоцију, прву након Сајма књига, и сусрет са аутором мештани Жупе дочекали су с нескривеном радошћу.

"За 20 година, колико постоји Завичајни музеј Жупе, у њему је организовано на десетине, па и стотине концерата, изложби и књижевних вечери, али ово што се вечерас десило за нас представља посебну част", рекао је директор Завичајног музеја у Жупи, Иван Брборић.
"Угостити таквог човека, новинара, професионалца, добротвора, хуманисту, као што је Бранко Станковић, заиста је велико задовољство. Посебно ако се има у виду да је ова промоција прва у низу оних које ће се организовати по градовима Србије."

Сања Кнежевић каже да је дошла да подржи оно што Бранко Станковић ради: "Једва чекам да прелистам његову књигу и искрено сматрам да када би у овој земљи било мало више људи који би свој посао радили на начин на који то ради Бранко Станковић, свима било лепше".

Војкан Бекрић каже да је Бранко на неки начин промотер Жупе, јер је од 350 емисија, које је до сада урадио, више њих било посвећено Жупи и александровачком крају:

"Поштујем неизмерно оно што ради и мислим да има много истине у оној његовој реченици: Сви смо ми људи, треба бити човек."

Од приче о песнику Душку Трифуновићу, преко оне о необичном пријатељству вучице и монаха, и малом-великом човеку, дечаку Милији Јелићу, међу корице књиге сместио се тек делић судбина које су гледаоци захваљујући "Квадратури круга" спознали, саосећали и неретко помагали да ствари крену набоље.

Бранко Станковић каже да живот стално тражи да се слика, али да није очекивао да ће му наметати овакве теме.

"У овој поплави онога што се зове ријалити шоу, и онога што се слика као квазиживот, ја сам увек за прави живот и то ће ми увек бити изазов. Ако једног дана погрешим и одем у неком другом правцу, онда се више нећу бавити новинарством", каже Станковић.

На питање да ли се помало уморио од прерачунавања квадратуре круга каже: "Јесам се уморио, не само прерачунавајући Квадратуру круга, него и од многих судбина људи који су прошли кроз ту емисију. Стиже ме умор, али ето, још успевам да све то носим некако, иако је до сада испричано 1.270 прича.

Међу корицама прве књиге нашло се тек њих двадесетак, што оставља више него довољно простора да се остале приче нађу у неким наредним књигама које ће, верујемо као и првенац "Квадратура круга", пронаћи пут до срца читалачке публике.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се