Читај ми!

Дединим стопама

Три генерације породице Бокун из Качарева живе од производње ракије. Најстарији, Јован Бокун, домаћу ракију почео је да прави пре двадесет година, за сопствене потребе. Сада његови унуци настављају посао и не намеравају да напусте село.

Уз клековачу, осамдесет четворогодишњи Јован Бокун и његова супруга Ангелина из Качарева почињу дан.

Јован је пре двадесет година почео да производи ракију, а љубав према том послу пренео је на сина и унуке.

Унуци Владимир и Слободан преузели су посао:

"Тешко јесте, али смо веома задовољни јер имамо радно место у свом дворишту и зато смо одлучили да останемо да живимо у свом селу и наставимо дединим путем."

Породица Бокун сваке године произведе око седам хиљада литара домаће ракије искључиво за домаће тржиште. За извоз имају квалитет, али не и потребне количине.

Јованов син Бранко истиче да су све створили захваљујући свом раду и без динара кредита:

"Ми не можемо да правимо компјутере и аутомобиле, али зато умемо да правимо добру домаћу ракију и она треба да буде бренд Србије. Зато нам је неопходна помоћ државе, да би ујединила мале произвођаче, јер само заједничким наступом можемо бити конкурентни и на европском тржишту."

Воће за виљамовку, кајсијевачу, дуњевачу, јабуковачу и шљивовицу породица Бокун купује највише у Александровцу и Книћу. Јован је конструисао и посебан казан за производњу ракије који у потпуности одваја метил-алкохол.

Живот на селу може да буде лепши него у граду. Захваљујући производњи ракије нико из породице Бокун неће напустити Качарево, јер овде имају све што им је потребно за добар живот.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво