Читај ми!

Последњи скелеџија на Ибру

Древним пловилом, закаченим за 200 метара дугу челичну сајлу која спаја две обале реке, већ тридесет година управља - жена.

Педесетогодишња Миланка Чешљарац  последњи је скелеџија на Ибру, а њено пловило једина саобраћајна веза између села Баре, надомак варошице Ушће у Ибарској клисури, и пашњака на другој страни реке.

Пуних тридесет година она спаја те две обале и превози свакога коме је то потребно. Миланка "гази" Ибар лако као од шале, снажно окреће метални точак са зупчаницима, затеже сајле изнад реке.

Њено стадо пасе на другој обали. Нема шансе, каже, да их врати док се не наједу:

"Синоћ су на врху Родочела и ноћиле. Мрака се, посебно козе, мање плаше него воде", објашњава Миланка Чешљарац и окреће се кози: "Видиш како је лепа вожња..."

Превозила је преко реке по свакаквом времену, присећа се:

"Дешавало се и да заледи котурача па да са стадом останем насред воде по три-четири сата... Ал' ја полако, ништа се не може на брзину."

Дешавало се да у једном дану реку пређе по 20-30 пута. Скела је, каже, некад била практична, као данас градски превоз. И вожња је коштала колико данас градски аутобус, око 100 динара.

Није било нимало пријатно кад нам је Миланка, у расклиматаној корпи која се љуљала изнад реке, саопштила да не зна да плива.

Не зна ни да вози бицикл, али, каже с поносом, скелу никад другом није дала да вози. Верује само себи.

Осим ње, међутим, скела и челична сајла дуга 200 метара овде више никоме нису баш неопходне. Свако је отишао на своју страну, па и њена деца коју је ова древна справа отхранила.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво