Читај ми!

Андрићева спомен-соба

Учитељица Бранка Сопић и њени ученици били су први посетиоци обновљене собе нашег јединог нобеловца у хотелу Моравица у Сокобањи. Званично отварање Андрићеве спомен-собе планирано је за среду.

Учитељица Бранка Сопић, велики поклоник дела Иве Андрића, и њени ученици били су први посетиоци обновљене собу нашег јединог нобеловца у хотелу Моравица у Сокобањи. Званично отварање Андрићеве спомен-собе планирано је за среду.

Ученици четвртог разреда Основне школе "Никола Тесла" из Винче, први су крочили у спомен-собу Иве Андрића у сокобањском хотелу Моравица. Иако имају само по десет година, већ много знају о нашем нобеловцу.

"У хотелу Моравица писао је романе Јелена жена које нема, Госпођица, Змија и На Дрини ћуприја", објашњава Драгана из четвртог два. Ана из четвртог шест највише се свиђа његова библиотека, а њена другарица из одељења Исидора поделила је са нама Андрићеве мисли:

"Отишао сам. Иза мене је остало све што су људи рекли, као прамичак магле који се губи. Све што сам урадио, понео сам на длану једне руке."

Учитељица Бранка Сопић, којој је ово последња генерација ђака имала је част да упозна Иву Андрића. Била је тада студенткиња и писала је рад о дечјим ликовима у Андрићевим делима.

Кад га је срела у Пионирском парку, пришла му је и питала га  шта је обележило његово детињство, присеча се Бранка Сопић:

"Ја никада нисам био дете - одговорио ми је Андрића. Тада сам имала 18-19 година и нисам то разумела, али сада разумем."

Хотелу Моравица ученици су поклонили пано са својим размишљањима о Андрићевим делима.

"Овде је провео 4-5 година, ту је писао и ту су још неке ствари које је користио", објашњава Снежана Татић Миладиновић, управница хотела Моравица. "Мислим да се у овом амбијенту може доживети на прави начин."

У апартману 144 хотела Моравица, Иво Андрић је боравио неколико пута и ту су настала нека од његових најпознатијих дела.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво