Читај ми!

Улагање у сеоску инфраструктуру

Житељи три села Жупе александровачке коначно су добили су здраву пијаћу воду са акумулације Ћелије. Вражогрнци су имали и додатни разлог за славље.

Заједничким улагањем Владе Републике Србије, општине Александровац и житеља Трнаваца, Суботице и Вражогрнаца, мештани три села добили су здраву бијаћу воду са акумулације Ћелије.

Мало село у Жупи александровачкој основали су досељеници из долине реке Пиве, из Црне Горе, који су да би сачували успомену на свој завичај својој новој насеобини наденули необично име Вражогрнци.

Најстарији живи сведоци некадашњег живота на овим просторима су храстови, записи. Некада их је у селу било седам. Преостала су два. Мештани кажу да су стари најмање 150 година.

Скромно село необичног назива има 85 домаћинстава. Његови житељи баве се пољопривредом, углавном воћарством и виноградарством.

Млади остају у селу, каже мештанин Јован Петровић: "Ево двадесетак се запослило у Вино Жупи, као сезонски радници. Њих петнаестак ради у Првој Петолетки. Раде и на пољу, помажу старијима."

Вражогрнчани ових дана имају разлога за славље. У селу је реконструисана електромрежа са новом трафо-станицом, обновљени су Дом културе и игралиште, а решен је и до сада највећи проблем села: снабдевање здравом пијаћом водом.

"Сналазили смо се како је ко умео и могао", прича Радомир Мијајловић, председник Месне заједнице Вражогрнци. "Копали смо вирове и бунаре."

Животни стандард села је приоритет у александровачкој општини

За мештане је такође веома важно то што су направили 15 километара путева, тако да свако може да дође до своје парцеле и убере плодове.

У Вражогрнцима се негује традиција, певају старе народне песме. Недавно су мештани у омиљени репертоар укључили нову песму, испевану у осмерцу, посвећену председнику општине: "Омладина кад заиште / Среди се и игралиште, / Нема више полумрака / Стигла нам је струја јака…"

"Свуда се ради", каже председник општине Александровац Југослав Стајковац, "последњи подаци показују да је одлив становништва сведен на минимум. Сматрамо да треба урадити још, све док инфраструктура не буде добра у свим селима."

За седам година здраву пијаћу воду са жељинске и ћелијске акумулације добила су 24 села. За инфраструктуру се годишње издваја више од половине буџета општине.

Број становника у овдашњим селима не смањује се као у већем делу руралне Србије. Да би тако било и убудуће, животни стандард села је приоритет у александровачкој општини.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво