Читај ми!

Ко оцењује учитељицу?

У школи у Мрмошу проблема има више него у већем месту. Највећи од њих је учитељица, а док се не утврди ко је надлежан да процени њену способност и понашање, две трећине ученика не похађа наставу.

Родитељи ђака подручне школи у Мрмошу, крај Александровца, незадовољни су лошим условима за рад - са крова отпадају црепови, главна зграда је годинама без воде, помоћна склона паду, а у дворишту су два необезбеђена бунара.

То се, кажу родитељи деце која похађају 1. и 3. разред, да поправити, али не и понашање учитељице Милијане Тоскић, која због бојкота наставу држи само за три ђака. Речи хвале за њен рад нема ни колегиница која у истој школи учи десеторо ђака другог и четвртог разреда.

"Када сам почела да радим у овој школи, некако сам још и могла да сарађујем, али сада никако", прича учитељица Гордана Живковић. "Она сматра да је овде Бог и батина и да може све да ради, а у ствари ништа не ради. Очекује да јој други држе физичко, да јој други пазе децу, долази кад пожели. Интереси деце мање су важни од њених потреба."

Због кашњења учитељице, децу ујутру мора да чува неко од родитеља, каже Лидија Даниловић: "За та кашњења директор увек нађе оправдање. Питам се да ли оправдања има и за то што учитељица за време часа излази, пије кафу, пуши цигарете, а када јој деца приђу да покажу радове тера их од себе и говори да је од њих боли глава."

Нека деца су од родитеља тражила да их испишу из школе. На понашање Милијане Тоскић родитељи имају много примедби.

"Са њом не можемо да успоставимо никакву комуникацију", жали се Славица Пештерац. "Мени смета  њено облачење које сматрам да је непримерено за просветног радника, као и хистеричан разговор са родитељима. Деци стално говори да због њих мора да пије бенсендин."

Милијана Тоскић не сматра да је због било чега крива:

"Учитељица сам 17 година, а већ 12 година радим у Мрмошу. Ја сам им на родитељском састанку, на почетку школске године, рекла да никога не могу силом да натерам да да дете код мене ако неће. Има и других школа. Да се осећам кривом ја бих сама отишла. Не знам у чему је проблем јер ја ни једног родитеља не мрзим нити сам имала икакав конфликт са неким од њих."

"Сви причају о правима учитељице а нико о правима деце"

Саша Јовановић је исписао дете из њеног разреда и сада иде 15 километара даље у школу: "Вређала је моју жену а старијег сина је пре две године ошамарила. Уколико се промени учитељица, спремни смо да млађег сина вратимо у стару школу."

"Нисмо тражили ни суспензију, ни да она остане без посла", каже Рада Обрадовић. "Ми само тражимо да са нашом децом ради други просветни радник, а она је брига школе. "

Оптужбе које су родитељи изнели у петицији надлежнима, учитељица Милијана Тоскић није хтела да коментарише већ нас је упутила на директора ОШ "Иво Лола Рибар" Милоја Милановића.

Родитељима најтеже пада то што су "сви глуви" за њихове проблеме, каже Миломир Обрадовић: "Оно што ми причамо нигде се не чује, ништа се не дешава и сви нас врте у круг: директор стално мења исказе, обраћали смо се инспекцији и у Крушевцу и у Краљеву,писали министарству - и ништа! Сви причају о правима учитељице а нико о правима деце, она ни у једном погледу нису заштићена. Због тога размишљамо и о исписивању из школе."

Школска управа незадовољна радом учитељице

Прво је на позив родитеља, крајем септембра, реаговала Школска управа за Расински округ. Дан након што је представка стигла на њихову адресу начелник и саветник обавили су ненајављену контролу како би сагледали право стање ствари.

"Не можемо да будемо задовољни, напротив. Били смо огорчени оним што смо видели", наглашава Милан Ђокић, начелник Школске управе за Расински округ:

"Учитељица која учи први и трећи разред нити је имала припреме, нити је имала месечни и годишњи план, нити је водила евиденцију у разредној књизи. Гледајући празни дневник стиче се утисак као да у септембру настава није ни одржавана. Директору школе, као њеном послодавцу, колега саветник и ја дали смо предлог мера које треба по хитном поступку предузети како би се уочене неправилности отклониле. То ни до сада није учињено."

Директор је као разлог навео то што је правник на боловању.

Начелник Школске управе обавестио је и Министарство просвете, а у цео случај се укључила и Републичка просветна инспекција. Њихове резултате Ђокић очекује наредних дана.

Због пропуста у вођењу документације које је утврдила надлежна служба Школске управе биће покренут дисциплински поступак, каже Милоје Милановић, директор александровачке ОШ "Иво Лола Рибар":

"Након тог сагледавања и примедби родитеља, а у договору са надлежним службама, поступићемо по закону."

Појединачне представке родитељи су директору доставили у четвртак. Одговор ће добити за три дана. У међувремену донели су одлуку да децу привремено преместе у подручну школу у Лаћиследу, како не би више губили од наставе. 

Када ће се вратити у школу у свом селу, и да ли ће се уопште у њу враћати, у овом тренутку није могуће рећи јер директор, пре  коначне одлуке, чека мишљење просветне инспекције и ресорног министарства.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи