Читај ми!

Нестварна лепота Церјанке

Церјанка код Ниша, једна од најлепших пећина у Европи, још крије своје тајне: до сада је истражено 6.025 метара ходника, али се не зна њен крај. Деветоро новинара имало је јединствену прилику да пећину у коју се ретко залази, види изнутра. Међу њима је била и екипа РТС-а.

Церјанска пећина код Ниша једна је од најдужих у Србији и међу најлепшим у Европи. Иако још није у потпуности истражена, свакоме ко је крочио у Церјанку, јасно је какву несвакидашњу лепоту крију њени сводови.

У организацији градске општине Пантелеј и нишког Сафари клуба,  деветоро новинара је, заједно са спелеолозима, имало јединствену прилику да Церјанку, у коју се ретко залази, види изблиза.

По камењу, води до појаса, муљу и блату, уским ходницима, пузећи и провлачећи се кроз пукотине уже од пола метра, новинари су у пратњи спелеолога прешли два километра церјанских ходника.

На сталној температури од 13 степени, истраживали су и уживали пуна 4 сата.

За Власту Станојевића, из нишког Сафари клуба, најинтересантнији и најузбудљивији је прелаз преко језера на улазу у пећину:

"Пећински накит несвакидашњи. Церјанка је велика прилика за љубитеље екстремних спортова."

Природа је два и по милиона година од калцита  различитих боја стварала пећински накит - драперије, преливе, сталагмите и сталактите - али и јединствене пећинске руже  по којима је Церјанка препознатљива у Европи.

Новинари су први пут организовано обишли пећину, како би љубитељима екстремних спортова помогли да је боље упознају.

Фоторепортер Бете Саша Ђорђевић каже да је то за њега велико искутво и да је много тога сличног радио, али да је ово било другачије.

Церјанка је посебан доживљај, каже Софија Бабовић, дописник Вечерњих новости: "Од свега може да се направи десет различитих репортажа, како би људи што више сазнали о овом природном феномену."

Страни спелорониоци овде су први пут били прошле године. Недавно је једна експедиција истраживала подводне канале, па је Церјанку и промовисала у Европи.

Често је јављају туристи из Западне Европе који желе авантуру, па је општина Пантелеј недавно запослила  осморицу водича спелеолога.

"Није лако бити спелеолог, јер никада не знаш каква ти група долази, колико су спремни физички, колико могу да издрже тај напор", објашњава спелеолог Иван Милосављевић.

Близина аеродрома и одлични терени за  адреналинске спортове предности су Ниша и околине, које могу да помогну да и седамдесетак преосталих житеља оближњег села Церје зараде и боље живе. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво