Читај ми!

Узбуњивачи јавности као савест друштва

Портал Јужне вести међу првима је одлучио да инсталира програм који омогућава анонимну доставу информација, уз апсолутну заштиту идентитета дојављивача. То ових дана у Нишу ради Артуро Филасто програмер Глобаликса.

Анонимни извори информација веома су битан део модерног новинарства. Најбољи пример за то је сајт Викиликс.

Стручњаци Глобаликса, које често повезују са вероватно најпопулатнијим сајтом у свету, неколико дана бoраве у Нишу где раде на сличном програму.

Италијан Артуро Филасто,  21-годишњи програмер који ради за Глобаликс, за портал нишких Јужних вести инсталира програм који омогућава анонимну доставу информација.
 
"Платформа користи ТОR систем, који сакрива сервер и адресу са које је неки документ послат", објашњава Артуро Филасто. "Узбуњивачи јавности добијају потпуну криптографску заштиту."

Филасто каже да софтвер који ради нема везе са Викиликсом. Међутим, Џејкоб Еплбам, као један од творац Тор пројекта је, после хапшења Џулијана Асанжа, и портпарол Викиликса.

Оно што је Викиликс урадио јесте за поштовање, каже Артуро Филасто. "Они су привукли огромну пажњу јавности, али су отишли у другу крајност."

Портал Јужне вести међу првима је одлучио да инсталира овакав програм за анонимне дојаве:

"Наш циљ је да направимо једноставан софтвер који ће омогућити слање анонимних информација не само преко компјутера него и преко мобилних телефона", објашњава Предраг Благојевић, уредник Јужних вести.

То је начин да се победе корупција и немарност, добар пут до отвореног и транспарентног друштва.

Такозвани узбуњивачи јавности, односно анонимни грађани, могли би да у модерно новинарство унесу потпуни преокрет. Неки кажу и већи од оног који је направио Викиликс.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи