Читај ми!

И музеј може да нахрани

Музеј хлеба у Пећинцима годишње обиђе 15.000 посетилаца који могу да осете мирисе и додирну све експонате на којима су очувани трагови употребе. Оснивач музеја каже и да се, уколико постоји посвећеност, од овакве установе може лепо живети.

Највећи успех за уметника је када му слика стоји у Народном музеју, каже  Слободан Јеремић Јеремија: "Ја сам остварио снове, јер сам направио свој музеј, као огледало мог живота и мог народа."

Да би изградио јединствен простор пре шеснаест година, Јеремија је продао 230 слика. Путујући по Србији, сакупљао је оруђа и предмете из 600 села.

Улазница за јединствени музеј хлеба кошта 200 динара, и увек има посетилаца.

"Криза за нас не постоји", каже Слободан Јеремић, "издржавамо се од улазница и сувенира. У овом случају сви су на добитку, за мало новца могу да виде оно што сам ја видео пре њих и инвестирао много новца и део живота."

Музеј без стереотипа у којем се не говори оно што у књигама пише, годишње посети око 15.000 људи. Највише је странаца и деце предшколског узраста којима је овакав час посебан доживљај.

Музеј хлеба ангажује чула мириса, слуха, додира. Са предмета нису скунуту трагови. Зато овде радо долазе и особе које имају одређене сметње, јер осећају топлину простора у којем уметник и живи.

"Уметност је давање и показивање", каже Јеремија, "а простор одржавамо сами, иако понекад угостимо и седамсто људи дневно."

Да споменик културе посвећен обредном хлебу опстане, помаже и локална самоуправа. Јеремија додаје да ће саградити и павиљом за слабовиде како би свима показао пут зрна пшенице од земље, преко хлеба, до неба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи