Читај ми!

Футошком купусу мане нема

У Футогу нема домаћинства без купусишта и подрума без бурета и расола. Ове године родило је 815 главица купуса по глави становника, од чега је само једна седмина стара сорта белог, правог футошког купуса, првог српског аграрног производа са заштићеним пореклом.

Забележено је да се на песковитом земљишту футошког атара купус узгајао још средином 16. века, а први запис о извозу потиче из 1760. године.

У  овом војвођанском селу та традиција се чува: ове сезоне је на футошким ораницама сазрело је 24,5 милиона главица купуса.

Овде, кажу, нема домаћинства без купусишта и подрума без бурета и расола.

"То нам је симбол села", каже један од 30.000 становника Футога Милан Јандрић, "живимо од тога, радимо, кућимо се."

У селу се купус гаји на 700 хектара, а од преко 21.000 тоне овогодишњег рода, надалеко чувене заштићене сорте је око 3.000 тона.

"Прави футошки купус има мање жиле, бељи је и кад га пресечете растресит је, није збијен као хибрид", објашњава Ољинка Војиновић.

Један од произвођача Мирољуб Јанковић каже да је футошки купус много теже произвести него хибридне сорте, али и да је, за разлику од хибрида, неупоредиво квалитетнији, укуснији, лакше се кисели и, што је најважније, здрав је и лековит. Цена је за 30-40% виша него за остале сорте, а ове године продаје се по 20 до 25 динара за килограм.

Први српски аграрни бренд

Футошки купус је први аграрни бренд Србије, са заштићеним географским пореклом, од 2008. године.

За заштиту географског порекла и сорте, сеоском удружењу требало је четири године. Од 150 чланова удружења,  само 35 произвођача узгаја искључиво футошки купус.

"Контролишемо производњу семена и расада као и контролу свежег купуса", објашњава Горан Пуача, председник удружења "Футошки купус". "Та контрола је редовна у току целе године."

За продају, произвођачи купуса у Футогу одавно не брину. Више од трећине укупне производње укисели се у селу.

"У 48 базена које поседујемо покиселићемо око хгиљаду тона купуса", каже Раде Ћулум, власник породичног газдинства „Ћулум" које 80% киселог купса прода на домаћем тржишту, а остало иде за извоз.

Прошле године је 18 тона киселог футошког купуса извезено у Аустралију, а ове године ће се наћи и на  канадском тржишту.

За надалеко чувени кисели купус и сарму, кажу у Футогу, најважнији је добар одабир главица и права мера соли, на сто килограма купуса 2 до 2,5 кг соли.

Одали су нам и тајну свог рецепта: добро издубљен корен и обавезно клип кукуруза у сваком бурету.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво