Читај ми!

Сведок страшног злочина

Последњи живи сведок октобарског стрељања у Крагујевцу 1941. године Драгољуб Јовановић испричао је за РТС све о том стравичном злочину. Тада је у једном дану убијено неколико хиљада мушкараца, жена и деце.

Међу неколико хиљада имена стрељаних у Крагујевцу нема Драгољуба Јовановића. Само је срећом преживео. Немачки војници, присећа се Јовановић, одвели су га из дворишта. Стрељачком строју је окренуо леђа и покошен рафалом пао на земљу.

"Стално сам био у мислима, ноге су ми одсечене, а ако ме не потрефи у главу преживећу. У том тренутку сам видео мајку, притрчала је и почела да ме теши", прича Јовановић.

Било је то 19. октобра у селима око Крагујевца, а онда је у Шумарицама, пар дана касније, у једном дану убијено неколико хиљада мушкараца, жена и деце, од којих је најмлађе имало 11 година.

Станиша Бркић из Музеја 21. октобар каже да је у седам ујутру почела одмазда.

"Из шупа, где су ти људи били затворени, одвођени су по групама и за неколико сати је све било готово", наводи Бркић.

У Шумарицама су стрељани и ђаци и професори Гимназије. Одведени су из учионице, где се налазило одељење пето-три. Сада је то спомен учионица и кабинет за социологију, устав и грађанско васпитање.

Садашњи ученици кажу да се на ову учионицу другачије гледају и да је атмосфера потпуно другачија у њој.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи