Читај ми!

Грађани као колатерална штета

За само пола сата, педесетак породица које станују у пиротском насељу Нова Болница остало је без приступног пута, а може се десити да остану и без водоводне и канализационе мреже.

Спор општине Пирот и породице Станковић, око парцеле у насељу Нова Болница траје тридесет година. Иако плац није откупљен, на њему је саграђена улица, и постављена водоводна и канализациона мрежа.

На основу извршног судског решења, Станковићи су прекопали улицу, а могли би и да уклоне водоводне цеви.

Грађанима месне заједнице Нова болница преостало је једино да посматрају како им машина прекопава улицу. Уз бројно полицијско обезбеђење, за само пола сата, педесетак породица, остало је без приступног пута, а најављено је и уклањење водоводне и канализационе мреже.

"Ово је срамота", каже Марија Тодоровић, "имам мало дете, и ако се откопају цеви и водовод затвори воду, не знам како ћу се снаћи, како ћемо се купати, спремати храну."

Уколико неком буде потребна хитна помоћ, амбулантна кола не могу да приђу, не могу доћи ни ватрогасци.

"Ми немамо алтернативни излаз на другом месту, ово нам је главна улица у насељу", каже Слободан Николић.

Сви су у праву, нико није крив, грађани трпе

Жртва тридесетогодишњег спора општине и породице Станковић, нису само мештани, већ и јавно предузеће "Водовод", које је суд до сада казнио са пола милиона динара због одбијања да искључи воду.

"Ми смо се жалили на решење о изрицању новчане казне", наводи Батица Алексић, заступник ЈП "Водовод и канализација". "Тренутно нема техничке могућности да ово насеље снабдеју водом на други начин."

За свој плац породица Станковић траже 25 евра по квадрату и накнаду судских трошкова.

"Ти људи нису криви, они ту живе, сад што их је неко преварио, што им није рекао шта смеју, шта не смеју, то је друга прича", каже Зорана Станковић, кћерка  власника парцеле. "Ја немам ништа против њих, они се боре за своје, као што се ја борим за своје. Е сад, онај ко је одговоран за то - тај треба да одговара."

Општина је и сада спремна да плати тржишну вредност и судске трошкове, али како истичу, власници траже нереалну цену.

"Ми не можемо да платимо толико колико они траже, јер бисмо тако прекршили прописе", истиче Богољуб Тошић, начелник општинске управе Пирот. "Пореска управа је та која утврђује тржишну вредност непокретности."

Због пат позиције, општина Пирот је затражила помоћ државе. До тада ће мештани до својих кућа ићи преко њива и надати се да им неће бити искључена вода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара