Читај ми!

"Вентилатор" чува околину

Струју за једну приватну фирму у Панчеву већ годину дана производи ветрењача. Да би се финансијски исплатило потребно је 10 година, али је корист за очување околине много важнија, каже власник.

Оно о чему се код нас стално говори, а никако не остварује, Дејан Пејчиновски из Панчева применио је у пракси.

Уложио је 5.000 евра и поставио ветрењачу која производи струју за његову фирму:

"Исплативо је пре свега за природу и екологију. Финансијски се још није исплатило, за то ће бити потребно можда и десет година, али није све у новцу, постоје и виши циљеви."

Проблема има и са застарелим законским одредбама, донетим пре 50 година, који не познају термин "турбина на ветар", тако да се ова ветрењача води као "вентилатор".

"Немамо коме да се обратимо за савет, закони су стари, неприлагођени времену, па морамо да се сналазимо у оквиру њих", каже Дејан Пејчиновски. "То се појављује и као проблем приликом увоза и прибављања документације."

Ветрењча, наравно, није савршено решење у граду где нема увек ветра, тако да не може да ради без престанка, али су у фирми задовољни уштедом:

"Она производи 2 киловата дневно, а потребе наше фирме су 1,8 киловата, ако не рачунамо грејање и климу. Акумулатор се пуни ноћу, кад најчешће дува ветар, па ту струју користимо касније, по потреби." прича дарко пејчиновски.

Пејчиновски планира да следеће године постави нови кров са соларним плочама, како би прикупили довољно енергије да уопште не зависе од електродистрибуције и временскох прилика.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи