Читај ми!

Горку жетву меда засладила цена

Србија годишње произведе 4.500 тона меда, од чега 2.000 тона извезе. Производња и извоз би, због услова које имамо за пчеларство, могли да буду дуплирани, а онима који одлуче да заснују пчелињак помоћ нуде Министарство пољопривреде и Фонд за развој пољопривреде Војводине.

Ове године у Србији је произведено мање меда него лане, али је зато откупна цена већа.

Велике осцилације температуре, посебно суша, однеле су скоро половину планираног приноса меда. Банатски  пчелари су очекивало више од 30 килограма меда по кошници.

Од планирана два вађења меда "на сунцокрету", то је урађено само једном, јер су се појавиле неке сорте сунцокрета које уопште не меде.

Према речима Нандора Тормана, пчелара из Мужље, сунцокрет не даје принос меда када су температуре око 40 степени целзијуса.

На тржишту меда у Србији у последње две године откупна цена килограма багремовог меда је удвостручена, и сада је 330 динара. Разлог је већа тражња у Европској унији, која цени квалитет српског меда, што није случај са другим државама.

Добри услови за производњу меда и заснивање нових пчелињака

На европском тржишту појавио се мед из Аргентине и Кине, у којима је регистрован полен генетски модификованих биљака.

"Код нас тога нема, јер се у Србији не гаје ГМО биљке", истиче Душан Маринков, председник Удружења пчелара „Миливоје Бугарски" из Зрењанина. "Багремов и сунцокретов мед из Србије је изузетно доброг квалитета и цењен на европском тржишту."

По статистичким подацима, у Србији има око 320.000 кошница, а постоји услови за још бар 80.000.

Пчеларство је професија која уз релативно мала улагања може обезбедити пристојан живот породици и прилика за оне који су остали без посла. Помоћ пружа Министарство пољопривреде субвенцијама за опрему, а покрајински Фонд за развој пољопривреде Војводине почетком сваке године нуди кредите од 1.000 до 5.000 евра за куповину пчелињих матица, ројева и кошница.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи