Читај ми!

Станови за децу без родитељског старања

Деца без родитељског старања која су изашла из домова добила у Краљеву три стана на коришћење. Идеја пројекта је да се деци омогући потпуно осамостаљење, рекао министар Расим Љајић.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић предао је на употребу три стана, намењена деци без родитељског старања која су изашла из домског или породичног смештаја.

Расим Љајић је рекао да је Краљево 16. град у коме се реализује услуга "Кућа на пола пута", односно становања уз подршку пунолетној деци без родитељског старања док се потпуно не осамостале.

У Србији сада има између педесеторо и шездесеторо младих људи који користе ту социјалну услугу. 

"Идеја је да деци која излазе из дома или породичног смештаја омогућимо да се што пре осамостале тиме што ћемо им обезбедити стан за период од 15 до 18 месеци", рекао је Љајић.

Према његовим речима, у овој области реформе социјалне политике направљен најзначајнији помак у последњој декади. Пре осам година у домовима било је више од 2.000 деце, а сада их је око 600, са тенденцијом даљег смањивања. Такође, у исто време је у хранитељским породицама било само 1.800 деце без родитељског старања, а сада их је више од 5.000.

Деца треба да расту у природном или сродничком окружењу, а смештај у дом или сличну институцију треба да буде само крајња нужна мера, каже Љајић.

Три стана у Краљеву саграђена су средствима Министарства рада и социјалне политике и немачке невладине организације "Хелп", опремила их је шведска компанија "Икеа", а град Краљево ће сносити трошкове комуналних услуга.

Први станари ће бити Радослав Кекерић, Дијана Јанковић и брат и сестра Станковић.

Сандра Станковић је са братом одрасла у породичном смештају и, како каже, много им значи што ће имати обезбеђен стан, до осамостаљења.

Један од станова на употребу је предао и регионални директор компаније "Икеа" Драган Скалушевић, који је рекао да је после земљотреса ова компанија Краљевчанима помогла донацијама вредним 65.000 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи