Читај ми!

Енергетски ефикасна градња

Грађане Србије који планирају куповину стана очекују значајне новине: недавно су усвојени нови правилници о енергетској ефикасности, чија се пуна примена очекује за годину дана. Квалитетнија градња подразумева скупље квадрате, али и дугорочну енергетску уштеду.

Нишлије прикључене на даљинско грејање често су приморане да станове догревају или седе у капутима. Грађани то, углавном, стављају топлани на терет. Међутим, добар део проблема је и у лошој изолацији објеката.

То ће се променити увођењем виших стандарда када је реч о изолационим слојевима и столарији. Прописи ће се односити не само на нове објекте, већ и на старе, на којима се ради надградња или реконструкција, а биће обавезујући и за инвеститора и за продавца станова.

"Прописи их обавезују да прибаве енергетски цертификат за тај објекат и да упознају купца колико ће енегрије тај стан трошити за грејање, за загревање потрошне воде и хлађење", објашњава Горан Вучковић.

Уз нове мере, зграде као што је она у Улици Патриса Лумумбе неће бити реткост.

"Овде је специфична потрошња 80 квч. по квадратном метру годишње, за разлику од објеката старије градње где је специфична потрошња 130 квч./ м2, па и више", истиче Милан Огризовић, заменик директора Градске топлане Ниш.

Нови захтеви поскупеће градњу, али ће се то, кажу стручњаци, дугорочно исплатити.

Укупна дебљина зида  је 43 цм, наводи Гојко Јовановић, инвеститор: "Прозори су са два вакуума и трослојним остакљењем. Све то поскупело је градњу за 15-20%."

Станари су задовољни новим начином градње. Иако је цена квадратног метра била нешто виша, исплатило се јер је у стано топло и пријатно, каже  Милена Миловановић: "Једва чекам да топлана почне да наплаћује по калориметру."

У објектима са вишим енергетским разредом, рачуни за грејање требало би да буду 30 до 50% мањи него сада, док ће на адресе са лошијом изолацијом стизати знатно виши износи за плаћање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи