Читај ми!

Кандид отворио сезону

Премијером представе "Случај Кандид" по адаптацији Волтеровог дела и у режији Анђелке Николић,ансамбл Народног позоришта у Кикинди отворио је позоришну сезону 2011/2012.

Представа кикиндског Народног позоришта "Случај Кандид" рађена је по узбудљивом и саркастичном књижевно-филозофском роману, који је пре два столећа изазвао гнев Луја Петнаестог.

Лик Кандида је прва главна улога младог глумца Николе Јоксимовића.

Главни лик наивно верује у доброту и врлине света у коме постоји, наглашава Јоксимовић:

"Само име Кандид значи 'чиста душа', и представа почиње тако што он себе најављује као најпитомијег човека, али питање је шта касније постаје."

"Кандид" је ироничан и духовит преглед стварности 18. века, у којем Волтер извргао руглу све оно што је сматрао погрешним и изобличеним одразом свог времена.

"Иако се радња романа дешава у 18. веку, кад и наша представа", каже редитељка Анђелка Николић, "зла која су се тада дешавала не разликују се много од данашњих."

Учитељ Панглос (игра га Славољуб Матић), мудро запажа да на свету не постоји ни чисто добро ни чисто зло: Живети са свешћу о постојању добра и зла, једини је исправан начин сагледавања живота.

"Успели смо да покажемо путешествије младог и наивног Кандида, који верујући у овај, најлепши од свих могућих светова и након деструкције и даље верује у њега, не спознајући довољно добро и мудро да свет у њему није толико леп и добар", каже Славољуб Матић.

Волтеров „Кандид", којег је пре два столећа прогнала инквизиција, и данас очарава изузетном уметничком вредношћу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво