Читај ми!

Хаковање - лепша реч за крађу

Ана Саћиповић, председница Удружења Ромкиња "Освит" у Нишу, већ други пут у последњих шест месеци, била је жртва хакерског упада. Са њеног имејл налога послат је лажни апел за помоћ на хиљаде адреса.

Крађе лозинке за имејл, коришћење туђих налога, обарање система заштите и злоупотреба туђих сајтова постали су свакодневица у Србији.

Непријатно искуство са „хаковањем" имејл адресе имала је и Ана Саћиповић, са чијег је налога на хиљаде адреса послат апел за помоћ од близу 3.000 евра.

У мејлу је наведено да је у Мадриду изгубила је новчаник и да нема новца за плаћање хотелских и других услуга. То је већ други упад на њен налог у последњих шест месеци.

"Страшно је када су у питању донатори", каже Ана Саћиповић, председница Удружења Ромкиња "Освит". "Ја губим углед, јер хакери покушавају да добију нека средства од мојих сарадника."

Ана каже да има разлога због којих злоупотребу своје мејл адресе није пријављивала полицији:

"Тражили су да напишем пријаву да ми је хакован мејл, па ће онда пријава бити прослеђена у Београд. То је мени заиста дуга процедура."

Када користиш туђи налог, телентуј се на сајт који желиш да хакујеш

Тако гласи део упутства за хаковање, доступно сваком. У то су наведени и потребни програми и детаљи поступка упада на приватно власништво, тј. личне адресе и сајтове.

Крађе лозинке за мејл и коришћење туђих налога, обарање система заштите и злоупотреба сајтова постали су свакодневица у Србији. Међутим, веома мали број ових кривичних дела код нас је процесуиран.

О оваквим случајевима ни ми после три дана чекања, нисмо добили одговор од одељења за високотехнолошки криминал МУП-а Србије, које постоји једино у Београду.

По закону, оваква дела кажњавају се затвором од 3 месеца до 5 година. Међутим, број предмета пред нашим судовима је и у највећим градовима годишње тек једноцифрен.

Душан Вучковић са Електронског факултета, који је администратор нишке академске мреже каже да се сада за крађу лозинки користе веома моћни роботизовани програми. Он предлаже дуже лозинке, коришћење и малих и великих слова. Поготово је битно коришћење симбола који су логични људском мозгу, али не и компјутерским програмима:

"Једноставном променом слова О у нулу, слова а у ет (@), слова И у број 1, можете знатно да повећате комплексност лозинке, јер она губи смисао."

Подсетимо да власници најчитанијег медицинског сајта stetoskop.info из Ниша пред судом безуспешно, већ годину и по, покушавају да врате свој портал.

Ана Саћиповић је одлучила да промени имејл налог. Ако за лозинку користи само мала слова, имена чланова породице или важне датуме, то ће за хакере бити само неколико секунди посла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара