Читај ми!

Зрењанинци осам година пију затровану воду

Грађани Зрењанина већ осам година пију воду која садржи повећану количину арсена. Редовна куповина флаширане воде је скупа, а једини начин да се реши овај проблем је изградња постројења за пречишћавање воде.

Због повећане количине арсена у зрењанинској води, одлуком инспекцијских органа, пре осам година је забрањена за пиће. Процене у ЈКП "Водовод" су да половина грађана и даље пије ову воду, јер се тако не излажу додатним трошковима куповине флаширане воде за пиће.

 

Три четвртине становника Зрењанина користи воду из водоводне мреже за кување и припремање јела. Откако је вода забрањена за употребу, нису рађена истраживања о томе колико узимање те воде утиче на здравље људи.

"Резултати анализе воде нису се променили у односу на 2003. годину. И данас се у води налази повећана количина арсена, за који је доказано да је канцероген", каже Саша Петковић из Завода за заштиту здравља у Зрењанину.

Изградња постројења за пречишћавање воде једино је решење

Једини начин да се реши овај проблем је изградња постројења за пречишћавање воде. Последњи тендер је пропао, а урађено је неколико пилот постројења пречистача.

Надлежни кажу да и ако дође до реализације пројекта, пречишћена вода ће бити бар дупло скупља. Тренутна цена је 27 динара за кубик, без пореза.

Директор ЈКП "Водовод и канализација" из Зрењанина Милорад Бјелогрлић каже да је последња цена за градњу постројења за пречишћавање воде која је разматрана била 27,5 милиона евра, као и да би сада тај пројекат могао да кошта нешто мање, и то око 25 милиона евра.

"Овај новац се тешко може обезбедити из локалне самоуправе, а грађани Зрењанина су доста тога урадили сами личним средствима, па очекујем да ће се укључити и држава и помоћи из својих фондова", каже Бјелогрлић.

Пре осам година када је вода забрањена за употребу, реактивирани су артески бунари и уличне пумпе на којима је вода исправна за пиће. И данас су те пумпе са исправном водом, али се мало користе.

Један довитљиви Зрењанинац решио је да на то укаже и на занимљив начин осликао пумпу у улици Цара Душана, што би могла бити једна од идеја како да се поново поведе рачуна о уличним бунарима, са којих се вода још може користити бесплатно.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво