Читај ми!

Октобарски ликовни салон у Шапцу

У шабачком Народном музеју отворен је Октобарски ликовни салон, најстарија манифестација овог типа у нашој земљи. За најбољу слику, графику и скулптуру на 55. салону проглашени су радови Маје Ердељанин, Ранке Лучић Јанковић и Соње Мирков, а за најуспешнијег младог аутора Драгиша Маринковић.

На конкурс за 55. октобарски ликовни салон у Народном музеју у Шапцу радове 125 уметника послало је 175 радова.

За излагање на овогодишњем Октобарском салону чланови жирија изабрали су 82 рада од 77 уметника. Аутор изложбе Татјана Марковић истакла је да је циљ ове манифестације спој традиционалног и савременог.

Када је на иницијативу ликовних педагога Стевана Антонијевића и Игора Белохлавека 1954. године отворена прва изложба у сали Више мешовите гимназије, шабачки сликари нису ни помишљали да ће она прерасти у репрезентативну смотру уметника и постати једина културна манифестација у граду која траје више од пола века.

"Ја већ 40 година долазим на Октобарски салон и за мене је ово изузетно важна и свечана слика нашег стваралаштва", каже Драгиша Марсенић, академски сликар.

Током протеклих деценија, Октобарски салон у Шапцу мењао је концепцију и увек био велики изазов за уметнике. Ранка Лучић Јанковић, добитница награде за графику, каже да је изложба ове године одлична и да жели да се ова традиција још дуго настави.

Награда за најбољу слику припала је Маји Ердељанин из Новог Сада, а за скулптуру Соњи Мирков из Београда. Признање из фондације "Игор Белохлавек" за најуспешнијег младог аутора добио је Шапчанин Драгиша Маринковић.

"Тек сам завршио факултет, тако да ми то даје једну врсту мотивације да наставим овим да се бавим и да наставим овде да излажем", каже Маринковић.

Од ентузијазма неколико Шапчана, Октобарски ликовни салон постао је манифестација на којој је до сада излагало око 2.000 уметника. Последњих година, на конкурс се највише јављају млади аутори.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво