Читај ми!

С обе ноге на земљи

Душица и Срђан Соковић напустили су Београд и започели живот у напуштеној породичној кући у селу Секирача код Куршумлије, на самој административној линији са Косовом. Општина обећала да ће поправити пут и прикључити кућу на електричну мрежу.

Док многи одлазе из села, породица Соколовић одлучила је да напусти Београд и у старој породичној кући у селу Секирача код Куршумлије започне нови живот.

Душица је напустила четврту годину физичке хемије, а Срђан Београд, где је узалудно тражио посао. У кући коју је градио његов деда, рођено је њихово троје деце - Лука, Анђела и Кристина.

"Овде је здравији живот и нема порока, а ту смо сви у кругу породице", каже Душица и додаје да за ових пет година, колико су овде, ниједно дете није било болесно. Срђан каже да се на селу не може видети ништа ново, али да се бори да не оскудевају у основним животним потребама.

Живе онако како се некада живело, без струје и воде. Од првог комшије, који је од њих удаљен два километра узимају воду за основне потребе. Из баште у дворишту, Душица убере нешто поврћа које је посадила, јер се прва пијаца налази на четрдесетак километара одавде. Срђан иде у надницу - сече дрва и тако зарађује да прехрани породицу.

Соковићи се у овој дивљини ослањају на своје комшије, којих је мало и живе у удаљеним кућама, али су увек добродошли гости.

"Јако тешко се живи. Остала нам је једино борба за опстанак и дружење, јер нас је мало. Ослањамо се једно на друго и то нас одржава", каже Раде Димитријевић из села Стубле. Његов комшија Марко Шоловић додаје да због вукова више не може да гаји стоку као некад.

Иако, како кажу, породица није разумела њихову одлуку, они су решени да овде остану. Општина Куршумлија обећала им је прикључак на електричну мрежу и поправку пута којим се може једино теренским возилом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво