Читај ми!

У Подрињу родила - ракија

Добар род шљива у средњем Подрињу, због ниских откупних цена тог воћа, завршиће у казанима за ракију. Произвођачи шљива и малина, две главне воћарске културе у Подрињу, од државе очекују измену уредби и подстицајна средства.

Ових дана у скоро сваком домаћинству крупањског краја казанџије имају пуне руке посла. Ниска откупна цена разлог је што, уместо, шљиве од ракије очекују боље приходе.

Заложен је казан и у домаћинству Лукића у селу Брштица. "Била је добра година, али је цена лоша па смо морали да печемо ракију. Ракија ће опет добити неку цену, а шљива је имала минималну цену од дванаест динара", каже Ивица Лукић из села Брштица код Крупња.

Од укупно 4.374 хектара шљивика у средњем Подрињу, највише засада је у Крупњу и Љубовији.

Просечна старост воћњака је и до педесет година. У лозничком Заводу за пољопривреду, саветодавац у воћарству Златица Крсмановић каже да су за подизање нових засада највећи издатак саднице и да произвођачи очекују и помоћ државе.

"Приноси се крећу од десет до педесет, па чак у неким интензивним засадима и до седамдесет килограма по стаблу. У нашем крају највише се гаји малина и шљива, па се очекује у следећој години измена уредби као и подстицајна средства за гајење овог воћа", каже Крсмановић.

У овом делу Западне Србије недостају капацитети за индустријску прераду па шљива завршава у сушарама или казанима за печење ракије, а ово је, како кажу, прилика за бољу зараду и произвођачима шљиве и прерађивачима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи