Читај ми!

И ђубре је политика

У Пироту коначно потписан међуопштински споразум о управљању је Регионалном санитарном депонијом, у коју је уложено 5 милиона евра. Иако је изграђена пре неколико месеци, још не ради јер политичари нису могли да се договоре ко ће њоме управљати.

Изградња Регионалне санитарне депоније у Пироту, коју су финансирали Европске унија и Министарство за заштиту животне средине, коштала је више од 5 милиона евра.

Иако је завршена пре неколико месеци, још не ради, јер челници четири општине пиротског округа нису могли да се договоре ко ће и како управљати депонијом.

У три од четири општине Пиротског округа постоје велики проблеми са одлагањем отпада. Брда смећа угрожавају животну средину, посебно реку Нишаву, до чијих се обала стара депонија временом проширила.

"Ситуација на депонији - сметлишту у Пироту већ је алармантна", каже Надица Минчић, републичка инспекторка заштите животне средине. "Што се тиче Бабушнице и Беле Паланке, због недостатка механизације, булдожера, смеће се не одлаже на законом прописан начин."

У Пироту је, напокон, потписан међуопштински споразум који омогућава да депонија почне са радом у фебруару следеће године.

"Потписивање овог споразума значи да ћемо сви на територији нашег округа имати чистију и здравију животну средину, због тога што ћемо контролисано одлагати отпад", каже Саша Станковић из општине Бабушница.

Политичка неслагања, превазиђена су уз посредовање Министарства заштите животне средине.

"Мислим да би Србија могла да се учи на примеру Пиротског округа како се из фазе потпуно супротних мишљења и интереса долази до тога да се више не дешава да отпад буде проблем и тачка раздвајања, него да буде тачка међуопштинске сарадње", рекао је Оливер Дулић, министар за заштиту животне средине, рударство и просторно планирање.

Министарство заштите животне средине обећало је помоћ за опремање новог  комуналног предузећа и санацију постојећих депонија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво