Читај ми!

Сарадњом до већег извоза

Привредна комора Краљева, која покрива подручје Рашког и Моравичког округа, била је домаћин директорима представништава Привредне коморе Србије из осам земаља. Циљ сусрета је сагледавање могућности за извоз робе из овог дела Србије.

У Краљеву су се окупили директори представништва Привредне коморе Србије из осам земаља, како би заједно сагледали све могућности за извоз робе, као и проблеме са којима су се до сада суочавали. Домаћин скупа је Привредна комора Краљева.

 

Вера Видовић сматра да је за избирљиво аустријско тржиште најбитније да се испуне три  важна услова: количина, квалитет и континуитет, уз добру цену, без обзира на то о којој се роби ради.

Према речима Радојице Сретеновића, директора Привредне коморе Србије у Москви, извоз пољопривредних и прехрамбених производа у Руску федерацију је, у односу на претходну годину, удвостручен. Он је нагласио да је сигуран да ће извоз из Србије и даље бити у порасту.

Посебно занимљиво је Удружење произвођача из пет регионалних привредних комора, јер само заједничким наступом и добрим квалитетом робе могу да испуне захтеве великог руског тржишта.

"За разлику од прва три месеца 2011. године када је извоз био око 30 одсто, сада је  повећање једнако повећању извоза од 20 одсто, тако да је спољнотрговински дефицит на истом нивоу, односно покривеност извоза увозом је око 60 одсто", каже потпредседник ПКС Михаило Весовић.

Готово 90 одсто извоза усмерено је у ЕУ, па Весовић истиче да је наша извозна шанса на тржиштима Руске Федерације, Казахстана, Белорусије и подсахарских земаља Африке.

У извозу доминирају прехрамбени и пољопривредни производи, а замрзнуто воће и поврће има раст извоза око 80 одсто. Успоравање извоза  у другој половини године последица је новог таласа  кризе који ће се тек осетити, а узрок је смањења тражња робе на тржишту ЕУ и у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи